00000

Friterad calamare med två dippsåser är en festlig förrätt. Båda såserna har god syra som passar till den lätt sötaktiga smaken på bläckfisk. En med tomat där extra syrlighet kommer från citron och balsamvinäger och en med crème fraiche, parmesan och kapris.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g bläckfisktuber, rensade
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
3 dl panko
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar, nymald
1 liter rapsolja, eller frityrolja

Tomatdipp:

1 förpackning tomater, krossade (390 g)
0,5 citron
2 msk balsamvinäger
1 rosmarinkvist
1 krm salt

Parmesan- och kaprisdipp:

2 msk kapris
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 dl parmesanost, riven

30 minuter

Friterad calamare med två dippsåser – gör så här:

  1. Tomatdipp: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Koka upp tomatkrosset med citronskal, citronsaft, vinäger, rosmarin och salt. Sjud såsen utan lock ca 5 min. Låt kallna.
  2. Parmesan- och kaprisdipp: Hacka kaprisen lätt. Rör ihop crème fraichen med majonnäs, kapris och parmesan.
  3. Skölj och skär bläckfisktuberna i 1/2 cm breda ringar. Låt rinna av och torka av dem väl med hushållspapper.
  4. Vispa upp äggen lätt i en vid skål eller tallrik. Blanda pankon med timjan och peppar i en djup tallrik och mjöl med salt i en bunke. Lägg ner ringarna i mjölet, några i taget, och blanda om så att de täcks med mjöl. Doppa ringarna en och en i äggvispet och därefter i pankon. Lägg dem utspridda på ett bakplåtspapper. Hit kan förberedas, de kan förvaras i kyl 2–3 timmar innan de friteras.
  5. Hetta upp oljan till 180°. Använd termometer eller lägg ner en brödtärning och fritera den till gyllenbrun färg. Fritera bläckfiskringarna 4–5 åt gången 30–40 sekunder. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Servera med de båda dippsåserna.

 

Fler recept med: Fisk