40 minuter + 10 minuter i ugn
Friterad ”buffalo”-blomkål – gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Bryt blomkålen i buketter. Halvera dem om de är stora. Vispa ihop mjöl och äggula till frityr-smeten. Späd med ölen och vispa till en slät smet.
- Buffalosås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i srirachasås och ketchup. Skala och riv vitlök. Blanda ner vitlök, ingefära och vinäger i smöret. Krydda med salt. Häll såsen i en form.
- Blue cheesedressing: Mosa ädelosten med en gaffel. Blanda i crème fraiche, yoghurt och citronsaft. Rör i det mesta av persiljan och häll dressingen i en skål. Strö över resterande persilja.
- Hetta upp oljan till 175° i en gryta. Mät med termometer eller lägg i en brödbit. Om den snabbt får färg är det färdigt att fritera. Doppa några blomkålsbuketter i taget i frityrsmeten och lägg dem i oljan. Fritera 4–5 min till blomkålen fått fin färg, vänd dem några gånger under tiden. Ta upp och låt blomkålen rinna av på hushållspapper. Krydda med 1/2 tsk salt.
- Vänd blomkålsbuketterna i buffalosåsen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem”krispa” till sig i ugnen ca 10 min.
- Skala och skär morötterna i stavar. Skär sellerin i stavar.
- Servera blomkålen med blue cheesedressing och grönsaker.