00000

Friterad ”buffalo”-blomkål är matigt finger-food som är svårt att motstå. I originalet är det kycklingvingar men det blir lika gott med blomkål.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 blomkålshuvud
1 liter rapsolja
0,5 tsk salt

Frityrsmet:

2,5 dl vetemjöl
1 äggula
2 dl öl
1 krm salt

Buffalosås:

75 g smör
0,5 dl srirachasås
1 dl ketchup
1 vitlöksklyfta
1 msk ingefära, riven
0,5 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt

Blue cheesedressing:

100 g ädelost
1 dl lätt crème fraiche, eller vegetabiliskt alternativ
1 dl yoghurt, mild, naturell  eller vegetabiliskt alternativ
1 tsk citron, pressad
3 msk persilja, hackad

Tillbehör:

2 morötter, stora
3 selleristjälkar

40 minuter + 10 minuter i ugn

Friterad ”buffalo”-blomkål – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Bryt blomkålen i buketter. Halvera dem om de är stora. Vispa ihop mjöl och äggula till frityr-smeten. Späd med ölen och vispa till en slät smet.
  2. Buffalosås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i srirachasås och ketchup. Skala och riv vitlök. Blanda ner vitlök, ingefära och vinäger i smöret. Krydda med salt. Häll såsen i en form.
  3. Blue cheesedressing: Mosa ädelosten med en gaffel. Blanda i crème fraiche, yoghurt och citronsaft. Rör i det mesta av persiljan och häll dressingen i en skål. Strö över resterande persilja.
  4. Hetta upp oljan till 175° i en gryta. Mät med termometer eller lägg i en brödbit. Om den snabbt får färg är det färdigt att fritera. Doppa några blomkålsbuketter i taget i frityrsmeten och lägg dem i oljan. Fritera 4–5 min till blomkålen fått fin färg, vänd dem några gånger under tiden. Ta upp och låt blomkålen rinna av på hushållspapper. Krydda med 1/2 tsk salt.
  5. Vänd blomkålsbuketterna i buffalosåsen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem”krispa” till sig i ugnen ca 10 min.
  6. Skala och skär morötterna i stavar. Skär sellerin i stavar.
  7. Servera blomkålen med blue cheesedressing och grönsaker.

 

Fler recept med: Amerikanskt, Kök, Smårätter, Vegetariskt