Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming

Recept på friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming. Blomkålscrèmen kan förberedas 3–4 timmar före servering.
Mattias Larsson
Recept på friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming.
Recept på friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Friterad blomkål

  • 200 g blomkål - (utan blast)
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1,25 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt - + 2 krm
  • 1,5 dl vatten

Blomkålscrème

  • 350 g blomkål - (utan blast)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 tsk salt

Syrad gurka

  • 1 bit gurka - (ca 10 cm)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk honung - flytande
  • 1 krm salt

Kantareller

  • 200 g kantareller
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt

Strömming

  • 3 strömmingsflundror - medelstora
  • 1 msk fänkålsfrön - hela
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Blomkålscrème: Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Koka under lock ca 20 min, tills blomkålen är genommjuk. Mixa till en slät puré och krydda med salt.

  2. Gurka: Hyvla gurkan i långa remsor med mandolin eller osthyvel, ta inte med kärnhuset. Blanda vinäger och honung och häll över gurkan. Låt stå 10–15 min. Krydda gurkan med salt.

  3. Kantareller: Ansa kantarellerna och stek dem i olja tills de fått fin färg. Tillsätt smör och stek vidare 2–3 min. Krydda med salt.

  4. Friterad blomkål: Skär blomkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och 2 krm salt. Tillsätt vattnet. Vispa till en jämn smet.

  5. Hetta upp oljan till 170°. Doppa blomkålsskivorna i smeten och fritera dem i olja tills de fått gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med 2 krm salt.

  6. Strömming: Mortla fänkålsfröna. Dra bort skinnet från strömmingsfiléerna. Krydda filéerna med fänkål och salt. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek strömmingen på ena sidan ca 2 min, tills den börjar ljusna. Ta upp den på ett fat.

  7. Servera strömmingen med blomkålscrème, friterad blomkål, kantareller och syrad gurka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!