Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming
Friterad blomkål
- 200 g blomkål - (utan blast)
- 1,25 dl vetemjöl
- 1,25 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
- 1 tsk bakpulver
- 2 krm salt - + 2 krm
- 1,5 dl vatten
Blomkålscrème
- 350 g blomkål - (utan blast)
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 0,75 tsk salt
Syrad gurka
- 1 bit gurka - (ca 10 cm)
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1 msk honung - flytande
- 1 krm salt
Kantareller
- 200 g kantareller
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 krm salt
Strömming
- 3 strömmingsflundror - medelstora
- 1 msk fänkålsfrön - hela
- 1 krm salt
Gör så här
-
Blomkålscrème: Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Koka under lock ca 20 min, tills blomkålen är genommjuk. Mixa till en slät puré och krydda med salt.
-
Gurka: Hyvla gurkan i långa remsor med mandolin eller osthyvel, ta inte med kärnhuset. Blanda vinäger och honung och häll över gurkan. Låt stå 10–15 min. Krydda gurkan med salt.
-
Kantareller: Ansa kantarellerna och stek dem i olja tills de fått fin färg. Tillsätt smör och stek vidare 2–3 min. Krydda med salt.
-
Friterad blomkål: Skär blomkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och 2 krm salt. Tillsätt vattnet. Vispa till en jämn smet.
-
Hetta upp oljan till 170°. Doppa blomkålsskivorna i smeten och fritera dem i olja tills de fått gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med 2 krm salt.
-
Strömming: Mortla fänkålsfröna. Dra bort skinnet från strömmingsfiléerna. Krydda filéerna med fänkål och salt. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek strömmingen på ena sidan ca 2 min, tills den börjar ljusna. Ta upp den på ett fat.
-
Servera strömmingen med blomkålscrème, friterad blomkål, kantareller och syrad gurka.