00000

Friterad abborre med färsk­potatis, ärtkräm och vinslungad gemsallad ska ätas nyfriterad!

För 4 personer:

Ingredienser

600 g abborrfiléer, skinnfria 
1 dl vetemjöl, + 4 msk
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald 
2 msk majsstärkelse, Maizena
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk bakpulver
1 krm cayennepeppar
2,5 dl öl, ljust
1 äggvita
1 liter rapsolja

Dillfrörostad färskpotatis:

1 kilo färskpotatis
1 msk dillfrön
1 msk flingsalt
1 tsk paprikapulver
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk rapsolja

Grön ärtkräm:

1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
250 g ärter, gröna, frysta 
0,5 dl crème fraiche
1 tsk citron, pressad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Vinslungad gemsallad:

3 gemsallad
1 rödlök
1 msk smör
0,5 dl vitt vin, torrt
1,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

dill
citronklyftor

45 minuter

Friterad abborre med färsk­potatis, ärtkräm & vinslungad gemsallad – gör så här:

  1. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen, lägg den i en ugnssäker med bakplåtspapper. Krossa dillfröna i en mortel. Blanda dillfrön, salt, paprikapulver, peppar, olja och potatis. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  2. Grön ärtkräm: Skala vitlöksklyftan, koka upp tillsammans med vattnet. Tillsätt ärterna. Låt koka ca 3 min. Häll av vattnet. Mixa ärter och vitlök med crème fraiche,
    citronsaft, salt och peppar till en kräm.
  3. Sallad: Plocka bladen från salladen. Skala och skär löken i klyftor. Fräs löken mjuk i smör ca 2 min. Tillsätt vinet och låt sjuda ca 30 sekunder. Lägg i salladsbladen och krydda med salt och peppar.  Vänd salladen i pannan ­ så att den täcks av vinsåsen på ett fat.
  4. Skär bort eventuella ben från abborrfiléerna. Blanda 4 msk vetemjöl, salt och peppar. Blanda 1 dl mjöl, majsstärkelse, paprikapulver, bakpulver och cayennepeppar i en bunke. Rör ner ölet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i ölsmeten.
  5. Hetta upp oljan till 170° i en fritös eller i en gryta. Vänd abborrfiléerna först i mjöl och sedan i frityr smeten. Lägg dem, några i taget, i oljan. Fritera fisken tills den är krispig och gyllenbrun, 4–5 min. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera abborren med  potatis, ärtkräm och sallad. Garnera med dill och citronklyftor.