00000

Här finns sötma, bakgrundshetta och syra vilket gör att den här rätten passar till både fruktiga och fatlagrade vitviner. Till och med riesling fungerar bra.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gösfilé, (ca 350 g)
3 dl vatten
1 dl vin, torrt vitt
0,5 fiskbuljongtärning
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 tomat
2 dl crème fraiche
1 krm salt, + 1 krm + 0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
100 g kantareller
1 msk smör, + 1 msk smör
20 räkor, skalade

Garnering:

dill

1. Koka upp vatten, vin och buljongtärning i en kastrull. Sjud tills ca 2 dl återstår.
2. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg den i kastrullen och sjud tills ca 1 dl återstår.
3. Skär tomaten i klyftor. Skär bort skalet och kärnorna och finhacka tomatköttet. Lägg det i kastrullen och koka tills 1/2 dl återstår. Vispa i creme fraiche och smaka av med 1 krm salt och peppar.    
4. Skär kantarellerna i halvor eller fjärdedelar. Stek dem i 1 msk smör och krydda med 1 krm salt. Blanda ner kantareller och räkor i såsen.
5. Skär gösfilén i strimlor, ca 2 x 7 cm. Krydda med 1/2 tsk salt och stek i 1 msk smör.  
6. Fördela gösen på tallrikar. Häll över frikassén och garnera med dill.