Frikadeller av kalv och lufttorkad skinka i tomatsås

Saftiga och goda frikadeller som inte behöver brynas utan får koka direkt i den smakrika tomatsåsen.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 1 skiva vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 50 g pancetta
  • 1 ägg
  • 1 dl bladpersilja - hackad
  • 1,5 dl parmesanost - riven
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tomatsås:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomater - krossade
  • 2 msk kapris
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl salvia - strimlad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör:

  • pasta
  • broccoli

Gör så här

  1. Kantskär brödet och låt det dra i mjölken ca 10 min.

     Lyft upp det och krama ur vätskan, mjölken ska inte användas mer. Finhacka pancettan. Blanda alla ingredienser till frikadellerna.

Gör så här

  1. Forma smeten till 16 stora köttbullar med vattensköljda händer. Lägg dem på en vattensköljd skärbräda.

     Ställ frikadellerna i kylen så länge.

Tomatsås:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja i en traktörpanna. Tillsätt tomatpuré, tomater, kapris och socker.

Gör så här

  1. Koka såsen under lock ca 30 min. Rör då och då. Blanda i salvia och krydda med salt och peppar.

Gör så här

  1. Lägg frikadellerna i tomatsåsen och koka sakta under lock, 15–20 min, vänd dem någon gång under koktiden.

Gör så här

  1. Servera frikadellerna med tomatsås, pasta och broccoli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!