44444

En snabbvariant av klassikern stekt ris. Fräs de grönsaker du har hemma, blanda med mathavre och toppa med ett pocherat ägg för extra protein.

För 4 personer:

Ingredienser

4 dl mathavre
4 morötter
2 gulbetor
100 g grönkål
4 ägg
1 liter vatten
1 msk ättiksprit, (12 %)
1 tsk salt, + 1 tsk
1 msk kokosolja
2 krm svartpeppar, nymald

Topping:

0,5 dl valnötter
citronmeliss

30 minuter + koktid för mathavren

Frästa grönsaker med mathavre och pocherat ägg – gör så här:

  1. Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skrubba morötterna i vatten och skär i sneda slantar. Skala och tärna gulbetorna. Skär bort stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken.
  3. Koka upp vatten, ättika och 1 tsk salt i en liten kastrull. Knäck ett ägg i en liten kopp. Sänk värmen på plattan så att vattnet sjuder lätt. Vispa upp en liten virvel i vattnet och häll försiktigt ner ägget mitt i virveln. Låt sjuda 4–5 min. Ta upp ägget med hålslev och pochera resten av äggen på samma sätt.
  4. Fräs morot och gulbeta i kokosolja tills de får gyllene färg. Tillsätt purjolök och grönkål och låt fräsa med 2–3 min. Blanda ner mathavren. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
  5. Servera grönsaksfräset toppat med pocherat ägg, valnötter och citronmeliss.