Frasiga våfflor med karamelliserad banan och yoghurtglass

Recept på frasiga våfflor med karamelliserad banan och yoghurtglass. Om glassen har stått länge i frysen behöver den tempereras i kylskåp i god tid före servering.

För 5 våfflor:

Ingredienser

100 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk strösocker
3 dl vatten

Vaniljyoghurtglass:

5 dl yoghurt turkisk
2 tsk vaniljsocker
1 dl glykos

Karamelliserad banan:

3 bananer
0,5 dl strösocker
2 msk smör

Tillbehör:

lönnsirap

1 timme

Våfflor med karamelliserad banan & yoghurtglass – gör så här:

  1. Yoghurtglass: Vispa ihop yoghurt, vaniljsocker och glykos. Frys blandningen i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant) tills den är fryst, 20–30 min beroende på maskin. Häll upp i kall bunke och ställ i frysen om den inte ska serveras direkt.
  2. Våfflor: Smält smöret till våfflorna och låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker. Vispa ner vattnet och till sist det smälta smöret.
  3. Grädda drygt 1 dl smet åt gången i våffeljärn till fin färg. Låt våfflorna ligga på galler medan resten av smeten gräddas.
  4. Karamelliserad banan: Skala och skär bananerna i tjocka skivor. Strö över sockret. Stek i smör på hög värme tills de blir gyllenbruna.
  5. Servera våfflorna med bananer och yoghurtglass. Ringla över rikligt med lönnsirap.
Fler recept med: Efterrätt och dessert