Frasiga korgar med havskräftor, ärtcrème och broccoligroddar

Frasiga korgar med havskräftor, ärtcrème och broccoligroddar är en god liten rätt när man inte är så där jättehungrig. Vårrulledeg köps i butiker med asiatiska livsmedel. Den kan ersättas med dubbla filodegsark.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 6 ark vårrulledeg - ca 10 x 10 cm
  • 6 havskräftor - kokta
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk sesamfrön - svarta
  • 2 krm salt
  • 2 msk smör
  • 0,5 krispsallad
  • 1 dl broccoligroddar

Ärtcrème

  • 100 g ärtor - gröna
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk misopasta - ljus
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk röd chili - finhackad, t ex spansk peppar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 225°. Smörj 6 cocotteformar, à 1 1/2 dl, utvändigt med rikligt med olja. Lägg ett vårrulledegsark på varje form och tryck till dem runt formarna. Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Lossa försiktigt formarna och ställ dem på ett galler för att svalna.

  2. Ärtcrème: Koka ärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Mixa ärterna i en liten mixerkanna. Tillsätt oljan, lite i taget, under mixning. Blanda i misopasta, vinäger och chili. Krydda med salt.

  3. Skala havskräftorna och skär stjärtarna i bitar. Peta ur köttet ur klorna om de är stora. Blanda mjölet med sesamfrön och salt. Vänd kräftköttet i blandningen.

  4. Stek havskräftorna hastigt i smör tills de fått fin färg.

  5. Strimla salladen och fördela i skålarna. Klicka på ärtcrèmen. Lägg på havskräftsbitarna och garnera med broccoligroddar. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!