Frasig torsk med mandel och rökigt potatismos

Recept på frasig torsk med mandel och rökigt potatismos. Hittar du inte rökt olja går det bra att byta ut den mot några droppar liquid smoke. Är grön sparris inte i säsong passar det fint med lättkokta sugar snaps, de finns året runt i frysdisken.
Servera med mos och sparris.
Servera med mos och sparris. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 bitar torskrygg - fryst, (à 150 g) Krav- eller MSC-märkt
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 kruka basilika
  • 25 g mandel - flagad
  • 25 g smör - + 0,5 msk
  • 1 tsk citronskal - rivet

Potatismos

  • 400 g potatis - mjölig
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk citronolja - rökt
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 250 g sparris - grön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tina fisken enligt anvisning på förpackningen. Strö på salt.

  2. Plocka bladen från basilkan och finhacka. Blanda basilika, mandel, 25 g smör och citronskal och fördela på fisken. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Mos: Skala och skär potatisen i grova bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och 1/2 msk smör. Vispa till ett luftigt mos. Smaka av med olja och krydda med salt och peppar.

  4. Ansa sparrisen och bryt av den nedre delen av stjälken. Koka sparrisen ca 3 min i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

  5. Servera fisken med mos och sparris.

  6. Av Ulla Karlström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!