33333

Frasig smördegstarte med ostkräm, räkor och örtsallad kan göras 3–4 timmar i förväg och garneras strax före.

För 6-8 personer:

Ingredienser

1 rulle smördeg, kyld (ca 300 g)
1 ägg

Ostkräm:

200 g färskost, naturell
1 dl crème fraiche
2 dl parmesanost, riven
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Örtsallad:

50 g salladsblad, späda, t ex röd ängssyra, finbladig grönkål, mâche eller tat-soi
1 msk olivolja
1 msk citron, pressad
2 krm flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Topping:

1 kilo räkor, med skal eller 400 g skalade i lake
80 g löjrom
0,5 msk dill
krasse, ev, gärna lila blad

20 minuter + 15 minuter i ugn

Frasig smördegstarte med ostkräm, räkor och örtsallad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och pensla kanterna med uppvispat ägg.
  2. Ostkräm: Rör samman alla ingredienser och bred krämen över smördegen, men lämna ca 1 cm ut till kanten runt om. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills smördegen är gyllene. Ta ut och låt svalna.
  3. Örtsallad: Vispa samman olja, citronsaft, salt och peppar. Vänd ner salladen i dressingen precis före servering.
  4. Skala räkorna eller låt dem rinna av. Toppa tarten med räkor, löjrom och sallad. Avsluta med dill och eventuellt krasse.