3.93.93.93.93.9

Frasig rabarbertarte med mandelkräm görs av färdigköpt smördeg vilket gör att desserten lagas på nolltid!

För 8-10 personer:

Ingredienser

1 rulle smördeg, kyld (250 g)
6 rabarberstjälkar, tunna
50 g smör
2 msk rårörsocker
0,5 tsk kardemumma, stött 
50 g mandelspån

Mandelkräm:

250 g mandelmassa
50 g smör
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 msk rom, ev

Ingefärssockerlag:

1 dl strösocker
1 dl vatten
2 msk citron, pressad
1 tsk ingefära, färskriven

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

grädde, lättvispad

30 minuter + 15 minuter i ugn

Frasig rabarbertarte med mandelkräm – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik in kanterna runt om ca 1 cm in och nagga fast degen lätt med en gaffel.
  2. Mandelkräm: Riv mandelmassan och smält smöret. Rör samman mandelmassa och smör med ägg, mjöl och eventuellt rom tills krämen är helt slät. Bred krämen över smördegen.
  3. Ingefärslag: Koka upp ingredienserna till ingefärssockerlagen.
  4. Ansa och skär rabarbern i ca 5 cm långa bitar, lägg i den varma lagen ca 5 min. Ta upp rabarbern (sockerlagen går fint att spara i kylen ca 2 veckor och använda till drinkar) och fördela över pajen. Hyvla över smöret, strö på socker, kardemumma och mandelspån.
  5. Grädda tarten mitt i ugnen ca 15 min, tills den blivit gyllene. Ta ut och låt svalna något. Pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde.

 

Fler recept med: Bakning, Pajer