Frasig lax på plåt

Recept på frasig lax på plåt. Risonin som serveras till laxen är godast precis nylagad.
Petra Lindstrand
Recept på frasig lax på plåt.
Recept på frasig lax på plåt. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfilé
  • 1 citron
  • 2 krukor basilika
  • 1 dl kapris
  • 8 bananschalottenlökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 kg körsbärstomater
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl lök - rostad
  • 0,5 tsk salt - + 1,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Risoni

  • 500 g risoni (barilla)
  • 70 g babyspenat - + 70 g
  • 200 g färskost - naturell
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj citronen i ljummet vatten. Skala av det gula skalet med en potatisskalare. Mixa citronskal, basilika och kapris.

  2. Skala och skär lök och vitlök i skivor. Blanda tomater, lök och vitlök med vinäger, socker och 1/2 tsk salt i en långpanna. Fös tomatsalladen åt sidorna i långpannan och lägg laxen mitt i. Strö över 1 1/2 tsk salt och peppar. Bred på basilikaröran, strö över löken. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.

  3. Risoni: Koka risonin enligt förpackningens anvisning. Mixa 70 g spenat med färskost, salt och peppar. Tillsätt 1 dl av kokvattnet från risonin. Låt rinna av, blanda med färskoströra och 70 g spenat.

  4. Servera laxen med den varma tomatsalladen och risonin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!