Frasig lax på plåt

Recept på frasig lax på plåt. Risonin som serveras till laxen är godast precis nylagad. 

För 8 personer:

Ingredienser

1,5 kilo laxfilé
1 citron
2 krukor basilika
1 dl kapris
8 bananschalottenlökar
5 vitlöksklyftor
1 kilo körsbärstomater
2 msk sherryvinäger
1 msk strösocker
2 dl lök rostad
0,5 tsk salt + 1,5 tsk
2 krm svartpeppar nymald

Risoni:

500 g risonipasta
70 g babyspenat + 70 g
200 g färskost naturell
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

25 minuter + 25 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj citronen i ljummet vatten. Skala av det gula skalet med en potatisskalare. Mixa citronskal, basilika och kapris.
  2. Skala och skär lök och vitlök i skivor. Blanda tomater, lök och vitlök med vinäger, socker och 1/2 tsk salt i en långpanna. Fös tomatsalladen åt sidorna i långpannan och lägg laxen mitt i. Strö över 1 1/2 tsk salt och peppar. Bred på basilikaröran, strö över löken. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
  3. Risoni: Koka risonin enligt förpackningens anvisning. Mixa 70 g spenat med färskost, salt och peppar. Tillsätt 1 dl av kokvattnet från risonin. Låt rinna av, blanda med färskoströra och 70 g spenat.
  4. Servera laxen med den varma tomatsalladen och risonin.