55555

Frasig jordgubbstårta med kola ska läggas ihop precis före servering så att bottnarna behåller sin sprödhet.

För 10-12 personer:

Ingredienser

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl

Kolasås:

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 msk sirap, ljus

Fyllning:

0,5 liter jordgubbar
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 msk ingefära, färskriven

Garnering:

0,5 liter jordgubbar
citronmelissblad, eller mynta

30 minuter + 20 minuter i ugn

Frasig jordgubbstårta med kola – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget och blanda i mjölet. Rita cirklar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i fyra cirklar.
  2. Grädda en botten i taget mitt i ugnen ca 5 min. Lossa bottnarna när de är varma och låt dem kallna plant.
  3. Kolasås: Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka häftigt utan lock ca 5 min till en simmig sås. Låt kallna.
  4. Fyllning: Snoppa och skär jordgubbarna i små tärningar. Vispa grädden med florsocker och ingefära till ett fast skum. Blanda i de tärnade jordgubbarna.
  5. Snoppa och halvera eller skär jordgubbarna till garneringen i fjärdedelar.  Lägg ihop bottnarna med jordgubbsgrädde mellan. Häll över kolasåsen och garnera med jordgubbar och citronmeliss. Servera genast.
Fler recept med: Bakning, Frukt och bär, Tårtor