Frasig jordgubbstårta med kola

Frasig jordgubbstårta med kola ska läggas ihop precis före servering så att bottnarna behåller sin sprödhet.
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk sirap - ljus

Fyllning

  • 0,5 l jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 2 msk ingefära - färskriven

Garnering

  • 0,5 l jordgubbar
  • citronmelissblad - eller mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget och blanda i mjölet. Rita cirklar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i fyra cirklar.

  2. Grädda en botten i taget mitt i ugnen ca 5 min. Lossa bottnarna när de är varma och låt dem kallna plant.

  3. Kolasås: Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka häftigt utan lock ca 5 min till en simmig sås. Låt kallna.

  4. Fyllning: Snoppa och skär jordgubbarna i små tärningar. Vispa grädden med florsocker och ingefära till ett fast skum. Blanda i de tärnade jordgubbarna.

  5. Snoppa och halvera eller skär jordgubbarna till garneringen i fjärdedelar.  Lägg ihop bottnarna med jordgubbsgrädde mellan. Häll över kolasåsen och garnera med jordgubbar och citronmeliss. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!