Fräsch waldorfsallad på Långbros vis

Recept på fräsch waldorfsallad av Fredrik Eriksson på Långbros vis. Waldorfsallad brukar innehålla majonnäs. Här kommer krämigheten istället från olivolja och päronpuré. Välj ett litet päron till dressingen.

Ingredienser

  • 700 g rotselleri
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 1 tsk salt - + 2 krm + 2 krm
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 päron - + 1
  • 2 msk vatten - + 1 msk
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk balsamvinäger - vit
  • 1 tsk honung
  • 100 g valnötter
  • 100 g grönkål

Garnering

  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär sellerin i ca 3 x 3 cm stora bitar. Blanda dem med 2 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm peppar på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem mitt i ugnen ca 25 min.

  2. Skala och kärna ur ett päron. Skär det i mindre bitar och lägg i en kastrull. Koka päronbitarna med 2 msk vatten och socker utan lock tills de är helt mjuka. Mixa päronen till en puré och låt kallna.

  3. Blanda päronpurén med 2 msk olja, vinäger och honung. Krydda med 2 krm salt.

  4. Blanda valnötterna med 1 msk vatten och 2 krm salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna mitt i ugnen 10–15 min.

  5. Dra bort den grova stjälken på grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Hyvla 1 päron tunt på mandolin.

  6. Varva selleri, päronskivor, valnötter och grönkål på ett fat. Ringla över dressingen och strö över peppar.

Att dricka till

Sigtuna Lager Organic (1638) Sverige, 19:90 kr. (33 cl)

Ljust lageröl med brödiga, maltiga drag och medelstor beska. Här finns inslag av örter och fräsch grape.

S:t Eriks IPA (1463) Sverige, 20:40 kr. (33 cl)

Ale med fin fruktighet och humlearomatiska toner. Stråk av örter, lite pomerans och med balanserad beska.

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2015 (76570) Österrike, 119 kr.

Vitt vin med fin koncentration, inslag av päron, grape och med ett lätt peppriga inslag.

 Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2015 (2298) Frankrike, 99 kr.

Rött vin med generös framtoning. Drag av saftiga björnbär, färska

 örter, lite lakrits. Ekologiskt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!