44444

Friska smaker från frasiga äpplen fyllda med mandel och pistasch möter den goda sötman från vaniljsås. Mums! Går dessutom snabbt att göra.

För 6 personer:

Ingredienser

6 äpplen, små, t ex Alice, Katja eller Aroma
75 g smör
6 ark filodeg

Fyllning:

100 g mandelmassa
50 g pistaschnötter, skalade
2 msk smör, rumsvarmt

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

vaniljsås eller vaniljglass

15 minuter + 20 minuter i ugn

Frasäpplen – gör så här:

  1. 1. Sätt ugnen på 175°. Fyllning: Riv mandelmassan och hacka pistaschnötterna. Blanda ­mandelmassa, nötter och smör.
  2. Äpplen: Smält smöret. Skala och kärna ur äpplena. Fyll hålen efter ­kärnhuset med mandel- och pistaschmassa, tryck ner fyllningen ordentligt. Pensla äpplena med smör.
  3. Ta fram ett filodegsark åt gången, ­annars torkar de snabbt. Pensla halva arket med smör och vik över andra ­halvan. Ställ äpplet i mitten, pensla
    med smör. Svep det dubbla degarket runt äpplet så det täcks. Ställ på en plåt med bakplåtspapper. Pensla alla äpplen med smör när de är klädda med filodeg.Grädda i nedre delen av ugnen 20–30 min. Känn med sticka, äpplena ska vara mjuka när de är klara.
  4. Pudra äpplena med florsocker och servera med vaniljsås eller glass.