Frasäpplen

Friska smaker från frasiga äpplen fyllda med mandel och pistasch möter den goda sötman från vaniljsås. Mums! Går dessutom snabbt att göra.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 6 äpplen - små, t ex Alice, Katja eller Aroma
  • 75 g smör
  • 6 ark filodeg

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g pistaschnötter - skalade
  • 2 msk smör - rumsvarmt

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vaniljsås - eller vaniljglass

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 175°. Fyllning: Riv mandelmassan och hacka pistaschnötterna. Blanda ­mandelmassa, nötter och smör.

  2. Äpplen: Smält smöret. Skala och kärna ur äpplena. Fyll hålen efter ­kärnhuset med mandel- och pistaschmassa, tryck ner fyllningen ordentligt. Pensla äpplena med smör.

  3. Ta fram ett filodegsark åt gången, ­annars torkar de snabbt. Pensla halva arket med smör och vik över andra ­halvan. Ställ äpplet i mitten, pensla med smör. Svep det dubbla degarket runt äpplet så det täcks. Ställ på en plåt med bakplåtspapper. Pensla alla äpplen med smör när de är klädda med filodeg.Grädda i nedre delen av ugnen 20–30 min. Känn med sticka, äpplena ska vara mjuka när de är klara.

  4. Pudra äpplena med florsocker och servera med vaniljsås eller glass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!