00000

Underbart gott recept på fransk örtkryddad kyckling med den klassiska örtkryddan herbes de Provence.

För 4 personer:

Ingredienser

4 vårkycklingar, små, eller 2 stora kycklingar
4 kvistar salvia
4 kvistar rosmarin
1 msk örtkryddor, franska, (herbes de Provence)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 citron, liten
2 msk olivolja
2 vitlökar, hela, gärna färska

Linser och zucchini:

2 dl puylinser
4 dl vatten
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
1 tsk salt, + 0,5 tsk
1 zucchini
1 msk olivolja, + 2 msk
1 rödlök
1 msk rödvinsvinäger
150 g chèvreost
1 huvudsallad

45 minuter

Fransk örtkryddad kyckling – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 °. Skär kycklingen i halvor om du använder stora kycklingar. Gör fickor under skinnet på bröst och lår och stoppa in örterna. Krydda runt om och på insidan med franska örter, salt och peppar.
  2. Pressa över citronsaft och pensla med  olja. Skär vitlöken i två delar tvärs över. Lägg dem vid kycklingen. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min, tills innertemperaturen är 75°. Pensla kycklingen med stekskyn några gånger under tiden.
  3. Skölj linserna. Koka upp och sjud dem i vatten, lagerblad, ­rosmarin och 1 tsk salt ca 15 min. Låt linserna rinna av.
  4. Skiva zucchinin, strö på 1/2 tsk salt. Pensla med 1 msk olja. Grilla eller stek hastigt på hög värme.
  5. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Stek dem i 2 msk olja ca 2 min. Tillsätt linser och vinäger och fräs dem 2–3 min. Låt svalna. Smula över getosten.
  6. Servera kycklingen med vitlök, linser, sallad och zucchini.

 

Tips! Små portionskycklingar finns att köpa i saluhallar och går även att beställa i vanliga butiker.