Fransk nougat

Fransk nougat är väldigt gott. Det krävs både exakthet och koncentration för att göra sin egen nougat, dessutom behövs en bra termometer. Men när man lyckas blir man väldigt glad. Här är ett bra recept!
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

sötmandel

  • 1,5 dl sötmandel
  • 5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl sirap - ljus
  • 1,25 dl vatten
  • 2 äggvitor - medelstora

Till garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Rosta mandeln lätt i torr stekpanna.

  2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en gryta. Koka kraftigt utan lock till 150°. Använd termometer för att hålla koll på temperaturen. Lyft grytan från värmen.

  3. Vispa äggvitorna till fluffigt skum med elvisp.

  4. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar kraftigt.

  5. Fortsätt vispa tills massan är tjock, seg och slät, ca 10 min. Ju längre du vispar, desto segare och fastare nougat får du.

  6. Blanda ner de rostade mandlarna i smeten.

  7. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 30 cm, med lätt oljat bakplåtspapper i. Tryck ut den jämnt i formen med lätt oljade händer.

  8. Låt nougaten vila i rumstemperatur ca 6 timmar, tills den är hård och kall. Skär den i mindre bitar. Förvara i burk med lock. Pudra nougaten med florsocker så klibbar den inte ihop så lätt.

    Foto: Charlie Drevstam

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!