40 min + 6 timmar att stelna
Fransk nougat – gör så här:
- Rosta mandeln lätt i torr stekpanna.
- Blanda socker, salt, sirap och vatten i en gryta. Koka kraftigt utan lock till 150°. Använd termometer för att hålla koll på temperaturen. Lyft grytan från värmen.
- Vispa äggvitorna till fluffigt skum med elvisp.
- Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar kraftigt.
- Fortsätt vispa tills massan är tjock, seg och slät, ca 10 min. Ju längre du vispar, desto segare och fastare nougat får du.
- Blanda ner de rostade mandlarna i smeten.
- Häll upp smeten i en form, ca 20 x 30 cm, med lätt oljat bakplåtspapper i. Tryck ut den jämnt i formen med lätt oljade händer.
- Låt nougaten vila i rumstemperatur ca 6 timmar, tills den är hård och kall. Skär den i mindre bitar. Förvara i burk med lock. Pudra nougaten med florsocker så klibbar den inte ihop så lätt.
Foto: Charlie Drevstam