44444

Fransk nougat är väldigt gott. Det krävs både exakthet och koncentration för att göra sin egen nougat, dessutom behövs en bra termometer. Men när man lyckas blir man väldigt glad. Här är ett bra recept!

För 100 bitar

Ingredienser

sötmandel

1,5 dl sötmandel
5 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
2 äggvitor, medelstora

Till garnering

florsocker

40 min + 6 timmar att stelna

Fransk nougat – gör så här:

  1. Rosta mandeln lätt i torr stekpanna.
  2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en gryta. Koka kraftigt utan lock till 150°. Använd termometer för att hålla koll på temperaturen. Lyft grytan från värmen.
  3. Vispa äggvitorna till fluffigt skum med elvisp.
  4. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar kraftigt.
  5. Fortsätt vispa tills massan är tjock, seg och slät, ca 10 min. Ju längre du vispar, desto segare och fastare nougat får du.
  6. Blanda ner de rostade mandlarna i smeten.
  7. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 30 cm, med lätt oljat bakplåtspapper i. Tryck ut den jämnt i formen med lätt oljade händer.
  8. Låt nougaten vila i rumstemperatur ca 6 timmar, tills den är hård och kall. Skär den i mindre bitar. Förvara i burk med lock. Pudra nougaten med florsocker så klibbar den inte ihop så lätt.
    fransk-nougat

    Foto: Charlie Drevstam