1 1/2 timme + 1 timme i frys
Fransk körsbärsdessert – gör så här:
- Ställ fyra portionsglas i frysen. Koka upp körsbär, vatten och socker i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Ta undan 8 körsbär och ½ dl av lagen och ställ åt sidan. Mixa resten av lag och bär. Passera genom en finmaskig sil.
- Lyft upp gelatinbladet och smält det i den varma lagen. Tillsätt rommen. Låt kallna i kylen ca 1 timme.
- Stöt mandelbiskvierna lätt i mortel. Fördela glassen i de kalla glasen. Strö över mandelbiskvierna. Ställ glasen i frysen ca 1 timme.
- Häll körsbärslagen i en glassmaskin. Frys den till fast och krämig sorbet. Lägg sorbeten i en skål och ställ i frysen 1 timme.
- Lägg sorbeten i en kall spritspåse. Spritsa den över mandelbiskvierna. Frys ca 1 timme.
- Lägg på de sparade körsbären, eventuellt delade. Skeda över lagen. Ställ in i frysen till servering. Ta fram sorbeten ca 15 min före servering.
På en restaurang i Baskien åt jag nyligen en underbar glassdessert. Thierry Bamas hade precis vunnit dessert-VM med just den glassen. Utifrån minnet har jag här skapat en egen variant
– Kristina Valentin