4.34.34.34.34.3

Läcker dessert som kan stå färdig i frysen när gästerna är många. Sötsyrlig, smakrik sorbet med krämig vaniljglass och knapriga biskvier. En kombination du måste prova!

För 4 personer:

Ingredienser

1 paket körsbär, frysta, urkärnade  (225 g)
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 gelatinblad
1 msk rom, mörk

Fyllning:

1 dl mandelbiskvier
0,5 liter gräddvaniljglass

1 1/2 timme + 1 timme i ­frys

Fransk körsbärsdessert – gör så här:

  1. Ställ fyra portionsglas i frysen. Koka upp körsbär, vatten och socker i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min.
  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Ta undan 8 körsbär och ­½ dl av lagen och ställ åt sidan. Mixa resten av lag och bär. Passera genom en finmaskig sil.
  3. Lyft upp gelatinbladet och smält det i den varma lagen. Tillsätt rommen. Låt kallna i kylen ca 1 timme.
  4. Stöt mandelbiskvierna lätt i ­mortel. Fördela glassen i de kalla glasen. Strö över mandelbiskvierna. Ställ glasen i frysen ca 1 timme.
  5. Häll körsbärslagen i en glassmaskin. Frys den till fast och krämig sorbet. Lägg sorbeten i en skål och ställ i frysen 1 timme.
  6. Lägg sorbeten i en kall spritspåse. Spritsa den över mandel­biskvierna. Frys ca 1 timme.
  7. Lägg på de sparade körsbären, eventuellt delade. Skeda över lagen. Ställ in i frysen till servering. Ta fram sorbeten ca 15 min före servering.

På en restaurang i Baskien åt jag nyligen en underbar glassdessert. Thierry Bamas hade precis vunnit dessert-VM med just den glassen. Utifrån minnet har jag här skapat en egen variant

– Kristina Valentin

Fler recept med: Franskt