Fransk chokladtryffelkaka

55555

Recept på fransk chokladtryffelkaka. Chokladkaka med glass till de vuxna och glass med ljummen nutellasås till de små. Kakan går utmärkt att göra flera dagar före och förvara i kyl. Den är dessutom glutenfri! Gör två kakor till en buffé för 20 gäster.

För 12 bitar

Ingredienser

300 g choklad, mörk, (70%)
1,5 dl strösocker
1,5 dl muscovadosocker, ljust
200 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1,5 dl kaffe, hett, starkt
6 ägg, stora

Garnering:

1,5 dl hasselnötter, rostade
100 g mjölkchoklad, kylskåpskall
200 g vinbär, röda
kakao, ev

Tillbehör:

2,5 liter vaniljglass

20 minuter + 45 minuter i ugnen

Fransk chokladtryffelkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fäst ett bakplåtspapper i botten på formen. 
  2. Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
  3. Vispa socker, muscovadosocker, smör och vaniljsocker pösigt. Sikta i kakaon. Blanda i chokladen och därefter det heta kaffet. 
  4. Vispa upp äggen och blanda ner i chokladsmeten. 
  5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 45 min, den ska kännas lite kladdig. Kakan sjunker ihop allteftersom. Låt svalna och sedan kallna i kylen. 
  6. Grovhacka nötterna. Hyvla mjölkchokladen. Toppa kakan med nötter och choklad. Garnera med vinbär. Pudra ev över kakao och servera med glass. 

 

Fler recept med: Bakning, Franskt, Tårtor