4.54.54.54.54.5

Fransk chokladtryffelkaka med valnötter är en glutenfri kaka som stiger i ugnen, spricker och sjunker ihop efter gräddning. Det är så den ska bete sig. Kyld blir den som en tryffel i konsistensen.

För 8-10 personer:

Ingredienser

300 g choklad, mörk (70 %)
2,5 dl strösocker
6 ägg stora
1,5 dl vatten
225 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl valnötter

Tillbehör:

vispad grädde

35 minuter + 45 minuter i ugn

Fransk chokladtryffelkaka med valnötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Grovhacka chokladen. Lägg choklad och socker i en matberedare och mixa till ett fint smul.
  2. Dela äggen i gulor och vitor. Koka upp vattnet och häll det över chokladen. Tillsätt äggulor, smör, vaniljsocker och salt. Mixa till en slät smet i matberedare. Häll över i en bunke.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner dem i chokladsmeten. Bred ut smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Strö över valnötterna.
  4. Grädda mitt i ugnen 45–50 min. Känn med en provsticka, när den är precis torr i mitten är kakan klar. Låt svalna och kallna i kyl. Servera med vispad grädde.

Passande vin till chokladtryffelkakan

Till en mörk och maffig chokladtårta med nötter passar ett lika mörkt och intensivt vin. Ett ungt och fruktigt portvin lyfter chokladtårtan och skapar harmoni med smaker av choklad och mörka bär. Lika gott fast som en söt kontrast smakar portvinet till en salt blåmögelost.

  • Churchill’s Late Bottled Vintage 2013 (8016) Portugal, 99 kr (37,5 cl). Sött, ungt och plommonfruktigt med björnbärsaromer och chokladtoner.