Fransk blanc-manger med konjaksflamberade plommon

Recept på fransk blanc-manger med konjaksflamberade plommon. Klassisk fransk mandelpudding och varma plommon.

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 125 g sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 0,5 krm salt

Plommon

  • 400 g plommon
  • 1 msk smör
  • 3 msk strösocker
  • 3 cl konjak

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Skålla och skala söt- och bittermandel. Mixa mandeln i en matberedare.

  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Häll den varma sockerlagen i matberedaren och mixa till en slät mandelmassa.

  3. Koka upp grädden och häll den i matberedaren. Ta upp gelatinbladet och tillsätt till smeten, krydda med salt.

  4. Häll smeten i djupa tallrikar och låt stelna i kylen ca 3 timmar.

  5. Plommon: Halvera och kärna ur plommonen. Stek dem i smör och socker ca 3 min. Häll på konjaken och låt den bli varm. Ta pannan åt sidan och tänd på spriten. Se till att pannan inte står under fläkten, och ha ett lock till hands om lågorna skulle bli för höga. Låt plommonen sjuda ytterligare ca 2 min. 

  6. Servera puddingen med de varma plommonen. 

Recept av Mattias Larsson och Andreas Larsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!