20 minuter + 40 minuter i ugn
Fransk äppelpaj med mandelkrisp – gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till degen. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Fyllning: Skala, kärna ur och skiva 3 äpplen. Fördela dem runt kanten i formen. Kärna ur och skär 1 äpple i kuber och lägg i mitten.
- Vispa ihop äggulor, socker, grädde, majsstärkelse och kanel. Häll smeten över äpplena i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min.
- Blanda mandel och florsocker. Strö mandelhacket över pajen när ca 10 min återstår av gräddningstiden.
- Servera pajen med vaniljsås, glass eller grädde.
Äpplen som passar till äppelpaj
Till en äppelpaj passar fasta äpplen med bra syra bättre än söta äpplen, som är lösare i fruktköttet och ger en mosigare paj. Några passande svenska sorter är Gravensteiner, Alice, Signe Tillisch, Ingrid Marie och Aroma.