00000

Fougasse är den franska varianten av focaccia. Fyllningen kan varieras med rostade grönsaker, örter, oliver och rostade tomater.

För 1 bröd:

Ingredienser

200 g fläsk, rökt
2,5 dl vatten
25 g jäst
1,5 tsk salt
7 dl vetemjöl, –8 dl (420–480 g)

Pensling:

1 msk olivolja

20 minuter + 40 minuter + 30 minuter jäsning + 20 minuter i ugn

Fougasse – gör så här:

  1. Skär fläsket i små tärningar. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt fläsket rinna av i en sil men spara stekfettet.
  2. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, 2 msk av fläskfettet, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt fläsket och arbeta ner det i degen. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma det till en platta. Lägg degplattan på en plåt med bakplåtspapper. Skär några skåror i brödet och jäs ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och pensla med olja. Låt det svalna på galler.
Fler recept med: Bakning, Franskt, Matbröd