00000

Hemligheten bakom en lyckad ärtsoppa är att laga den i en riktigt stor sats. Den kan sedan frysas in i mindre portioner.

För 10 personer

Ingredienser

600 g gula, torkade ärter
2 l vatten
500 g rimmat fläsk i tärningar
1 gul lök medelstor, hackad
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk mejram
0,5 tsk ingefära

12 timmars blötläggning + 60 min koktid

Försvarets ärtsoppa – gör så här:

  1. Blötlägg ärterna i vatten. Låt stå ca 12 timmar. Häll bort vattnet.
  2. Häll ärter, vatten, fläsk, lök, salt och buljongtärning i en stor kastrull. Låt koka utan lock ca 1 timme tills ärterna är mjuka.
  3. Smaksätt med salt, timjan, mejram och ingefära. Späd med vatten vid behov.