3.83.83.83.83.8

Fôret noir är en maffig chokladdessert - recept av Sébastien Boudet.  En bakelse som har allt!

För 30 bitar

Ingredienser

225 g smör, osaltat
125 g mörk choklad, (70%)
3 ägg
2 1/2 dl rörsocker, fint
2 1/2 msk kakao

Vaniljgrädde

1 vaniljstång
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Mörk chokladmousse

1 gelatinblad
175 g mörk choklad, t ex Nyangbo, Valrhona
1 1/2 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Konfiterade körsbär

500 g körsbär
2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker

Garnering

3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

1 timme+1 timme i kylen+2 timmar i frysen

Fôret noir (chokladdessert) – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Smält ihop smör och choklad över vattenbad till 50°. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta i kakao och tillsätt smör- och chokladblandningen. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakan kallna på galler.
  3. Vaniljgrädde: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa grädden med vaniljfrön och florsocker. Ställ i kylen.
  4. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Smält chokladen över vattenbad till 50–55°. Värm mjölken. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i mjölken. Häll lite av mjölken på chokladen och blanda med en slickepott(här hittar du en slickepott från Roy Fares).
  5. Tillsätt mjölk undan för undan under omrörning. Vispa grädden. Blanda ner hälften av grädden i choklad- och mjölkblandningen. Vänd ner resten av grädden. Täck med plast och låt stå i kylen ca 1 timme.
  6. Körsbär: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Kärna ur körsbären och lägg dem i den kok-ande sockerlagen. Täck med lock och stäng av värmen. Låt körsbären kallna i rumstemperatur.
  7. Skär chokladbottnen mitt itu. Bred på chokladmousse och strö över 200 g avrunna körsbär. Bred på vaniljgrädden. Lägg på den andra bottnen. Täck med plastfolie och ställ i frysen ca 2 timmar.
  8. Garnering: Vispa grädden. Bred lite av den på kakan. Skär kakan i kvadrater, ca 4 x 4 cm. Hyvla/grovriv chokladen. Bred grädde på kanterna och fäst chokladen. Spritsa på grädde. Garnera med körsbär.
Fler recept med: Choklad, Nyårsmeny