Förälskade kräftstjärtar i smördegshus

00000

Recept på kräftstjärtar i smördeg. Hollandaisesåsen får inte koka – då koagulerar den sig. Den som vill vara på säkra sidan vispar ihop den över sjudande vattenbad. Balsamicosirap finns färdig i små plastflaskor – eller gör din egen!

För 16 st

Ingredienser

220 g kräftstjärtar, avrunna
2 msk dill, hackad
200 g champinjoner
2 msk smör
4 smördegsplattor, (9x17 cm)
1 ägg, till pensling

Hummersås:

1 schalottenlök
1 msk smör
1 dl vitt torrt vin
2 msk hummerfond, koncentrerad
2 dl vatten
2 dl vispgrädde

Hollandaisesås:

100 g smör
2 äggulor, rumsvarma
2 msk vitt torrt vin
2 krm salt
1 krm cayennepeppar

Tillbehör:

, balsamicosirap

Kräftstjärtar i smördeg – gör så här:

  1. Smördeg: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattorna till 10×20 cm. Pensla två med ägg och lägg de andra två ovanpå. Sporra ett rutmönster tunt i de övre plattorna. Pensla ovansidan med ägg. Dela plattorna i 8 bitar vardera, som mäter 5×5 cm. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min, tills plattorna är gyllenbruna och frasiga.
  2. Hummersås: Finhacka och fräs löken i smör tills den mjuknat. Häll på vitt vin, hummerfond och vatten. Låt blandningen koka ihop några minuter utan lock. Tillsätt grädden och reducera till simmig konsistens.
  3. Hollandaisesås: Smält smöret i en liten kastrull. Lägg de rumsvarma äggulorna i en rostfri kastull. Tillsätt vitt vin och droppa i det skirade smöret under kraftig vispning över svag värme eller sjudande vattenbad. Smaka av med salt och cayennepeppar. Vänd ner kräftstjärtarna och den hackade dillen i hollandaisen. Blanda hummer- och hollandaisesås. Ställ åt sidan. Fräs champinjonerna i smör.
  4. Servering: Dela smördegshusen och placera bottnarna på tallrikar. Fördela champinjonerna ovanpå och sedan kräftstjärtarna i sin sås. Lägg på locken. Servera till soppan och grönsakshacket.
Fler recept med: Övrigt, Skaldjur