Förälskade kräftstjärtar i smördegshus

Recept på kräftstjärtar i smördeg. Hollandaisesåsen får inte koka – då koagulerar den sig. Den som vill vara på säkra sidan vispar ihop den över sjudande vattenbad. Balsamicosirap finns färdig i små plastflaskor – eller gör din egen!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 220 g kräftstjärtar - avrunna
  • 2 msk dill - hackad
  • 200 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 4 smördegsplattor - (9x17 cm)
  • 1 ägg - till pensling

Hummersås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk hummerfond - koncentrerad
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde

Hollandaisesås

  • 100 g smör
  • 2 äggulor - rumsvarma
  • 2 msk vitt vin - torrt
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar

Tillbehör

  • balsamicosirap

Gör så här

  1. Smördeg: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattorna till 10x20 cm. Pensla två med ägg och lägg de andra två ovanpå. Sporra ett rutmönster tunt i de övre plattorna. Pensla ovansidan med ägg. Dela plattorna i 8 bitar vardera, som mäter 5x5 cm. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min, tills plattorna är gyllenbruna och frasiga.

  2. Hummersås: Finhacka och fräs löken i smör tills den mjuknat. Häll på vitt vin, hummerfond och vatten. Låt blandningen koka ihop några minuter utan lock. Tillsätt grädden och reducera till simmig konsistens.

  3. Hollandaisesås: Smält smöret i en liten kastrull. Lägg de rumsvarma äggulorna i en rostfri kastull. Tillsätt vitt vin och droppa i det skirade smöret under kraftig vispning över svag värme eller sjudande vattenbad. Smaka av med salt och cayennepeppar. Vänd ner kräftstjärtarna och den hackade dillen i hollandaisen. Blanda hummer- och hollandaisesås. Ställ åt sidan. Fräs champinjonerna i smör.

  4. Servering: Dela smördegshusen och placera bottnarna på tallrikar. Fördela champinjonerna ovanpå och sedan kräftstjärtarna i sin sås. Lägg på locken. Servera till soppan och grönsakshacket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!