Focaccia Pugliese

Recept på focaccia pugliese. Potatis i degen gör brödet extra saftigt och mättande.
Johanna Westman

Ingredienser

  • 300 g potatis - mjölig
  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 3 msk olivolja - + 2 msk + 2 msk
  • 1,5 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl - (480 g)
  • 1 tsk flingsalt
  • färska örter - t ex timjan och körvel

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt svalna.

  2. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, 3 msk olja och salt. Pressa i potatisen med en potatispress. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt jäsa ca 45 min.

  3. Häll 2 msk olja i en liten långpanna, 20 x 30 cm. Vicka runt så att oljan täcker formens botten. Häll i degen och tryck ut den så att den täcker hela formen. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Gör små gropar i degen med fingertopparna. Ringla över 2 msk olja. Strö över flingsalt och örter. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt brödet svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!