Focaccia med tomater, zucchini och rosmarin
Ingredienser
- 25 g jäst
- 6,25 dl vatten - kallt
- 300 g durumvete
- 600 g vetemjöl special
- 1,5 msk olivolja
- 2 tsk havssalt
- 2 kvisttomater
- 10 zucchini - i cm:
- 0,5 dl olivolja
- 1 rosmarinkvist - färsk
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
-
Dag 1: Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjölsorterna och olivolja och kör i maskin på låg hastighet 10 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter, nu på lite högre hastighet. Låt degen vila över natten under plast i kylen.
-
Dag 2: Kavla ut brödet på bakplåtspapper och lägg det i en långpanna. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 3 timmar i rumstemperatur.
-
Sätt ugnen på 200°. Skiva tomaterna och dela dem i bitar. Skiva zucchinin tunt. Sprid grönsakerna över brödet. Tryck ner alla handens fingrar i brödet upprepade gånger så en massa fördjupningar bildas. Slå på olivoljan och bred ut den med händerna, lägg på rosmarin och strö lite flingsalt över.
-
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, låt svalna på galler.