44444

Focaccia med tomat och oliver påminner om brödet som på franska sidan av rivieran kallas pissaladière. Andrea Doria var en sjöfarare som stred för Genua på 1500-talet och sägs ha varit ­förtjust i just denna variant av ­focaccia.

För 1 bröd:

Ingredienser

2 dl vatten, + 2 dl
25 g jäst
2 dl vetemjöl special, + 5 dl  (420 g)
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk olivolja, +0,5 dl

Tomatsås och topping:

2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning tomater, krossade (400 g)
2 krm salt
3 kvistar oregano, eller ­mejram
0,5 dl taggiasca-oliver
3 sardeller

1 1/2 timme + 15 minuter i ugn

Focaccia med tomat och oliver – gör så här:

  1. Värm 2 dl vatten till 37°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt 2 dl mjöl och socker. Blanda väl till en slät smet. Jäs övertäckt ca 30 min.
  2. Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja 2–3 min. Tillsätt tomatkross, salt och oregano. Låt såsen sjuda under lock ca 30 min, så att smakerna blir koncentrerade.
  3. Värm 2 dl vatten till 37°. Blanda ner vattnet, 5 dl mjöl, salt och 1 msk olja i degen. ­Arbeta degen väl, den ska vara ganska lös. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250°. Häll 1/2 dl olja i en långpanna. Stjälp upp degen och tryck ut den till en 2 cm tjock och 30 x 40 cm stor platta. Olja in händerna så klibbar inte ­degen när du trycker ut den.
  5. Tryck i oliverna och bred på ca 1 dl av tomatsåsen. Resterande sås kan ­frysas och användas en annan gång. Skär sardellerna i långsmala bitar och lägg på focaccian. Låt jäsa övertäckt ca 30  min.
  6. Grädda focaccian längst ner i ugnen 15–20 min. Bottnen ska ha lite färg när brödet är färdigt.
Fler recept med: Bakning, Buffémat, Italienskt, Matbröd