1 1/2 timme + 15 minuter i ugn
Focaccia med tomat och oliver – gör så här:
- Värm 2 dl vatten till 37°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt 2 dl mjöl och socker. Blanda väl till en slät smet. Jäs övertäckt ca 30 min.
- Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja 2–3 min. Tillsätt tomatkross, salt och oregano. Låt såsen sjuda under lock ca 30 min, så att smakerna blir koncentrerade.
- Värm 2 dl vatten till 37°. Blanda ner vattnet, 5 dl mjöl, salt och 1 msk olja i degen. Arbeta degen väl, den ska vara ganska lös. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250°. Häll 1/2 dl olja i en långpanna. Stjälp upp degen och tryck ut den till en 2 cm tjock och 30 x 40 cm stor platta. Olja in händerna så klibbar inte degen när du trycker ut den.
- Tryck i oliverna och bred på ca 1 dl av tomatsåsen. Resterande sås kan frysas och användas en annan gång. Skär sardellerna i långsmala bitar och lägg på focaccian. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Grädda focaccian längst ner i ugnen 15–20 min. Bottnen ska ha lite färg när brödet är färdigt.