Focaccia med röror

00000

Recept på focaccia med två röror: Getoströra och kronärtskocksröra. Perfekt till soppa eller som plockmat i väntan på varmrätten.

För 8 personer

Ingredienser

4 dl vatten
25 g jäst
1 msk flingsalt + 2 tsk
0,5 dl agavesirap
0,5 dl olivolja
2 dl durumvete
8 dl vetemjöl (480 g) + ½ dl till utbakning
15 svarta oliver
2 msk pinjenötter
25 g parmesanost

Basilikaolja:

1 kruka basilika
1 vitlök
2 dl olivolja
1 msk agavesirap
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Getoströra med tryffelhonung:

200 g chèvreost utan skal
1 msk tryffelhonung + 1 msk
1 msk yoghurt grekisk, naturell

Kronärtskocksröra:

1 burk kronärtskockshjärtan små (ca 390 g)
1 dl basilikablad
1 vitlöksklyfta
2 krm vitlökspeppar
0,5 dl olivolja
1 tsk citron pressad

30 minuter + 1 1/2 h jäsning + 20 minuter i ugn

Focaccia – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Blanda  vatten och jäst i en hushållsmaskin. Tillsätt 1 msk flingsalt, sirap, olja, durumvete och vetemjöl och arbeta degen ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  2. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en avlång platta, ca 3 mm tjock. Lägg plattan på ett oljat bakplåtspapper på en plåt.
  3. Basilikaolja: Repa bladen från basilikan. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser till oljan med mixerstav.
  4. Strö över 2 tsk flingsalt och ringla över 3 msk av basilikaoljan.
  5. Strö över oliver och pinjenötter. Hyvla över osten. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225°. Grädda focaccian mitt i ugnen 15–20 min. Låt brödet svalna på galler innan det serveras med rörorna.

 

Ps. Det blir basilikaolja över, oljan håller ca 1 vecka i kylen. Den passar även att ringla över tomatsallad.

Getoströra

Mixa osten med 1 msk honung och yoghurt. Lägg röran i en skål och ringla över 1 msk honung. Förvara i kylen till servering.

Kronärtskocksröra

Låt kronärtskockorna rinna av och krama ut all vätska. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Förvara i kylen till servering.

Recept: Camilla Bröms

Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt