Focaccia med röror

Recept på focaccia med röror. Perfekt till soppa eller som plockmat i väntan på varmrätten.  Det blir basilikaolja över, oljan håller ca 1 vecka i kylen. Den passar även att ringla över tomatsallad.

30 minuter + 1 1/2 h jäsning + 20 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Blanda  vatten och jäst i en hushållsmaskin. Tillsätt 1 msk flingsalt, sirap, olja, durumvete och vetemjöl och arbeta degen ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  2. Basilikaolja: Repa bladen från basilikan. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser till oljan med mixerstav. 
  3. Getoströra: Mixa osten med 1 msk honung och yoghurt. Lägg röran i en skål och ringla över 1 msk honung. Förvara i kylen till servering.
  4. Kronärtskocksröra: Låt kronärtskockorna rinna av och krama ut all vätska. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Förvara i kylen till servering.
  5. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en avlång platta, ca 3 mm tjock. Lägg plattan på ett oljat bakplåtspapper på en plåt. Strö över 2 tsk flingsalt och ringla över 3 msk av basilikaoljan. Strö över oliver och pinjenötter. Hyvla över osten. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225°. Grädda focaccian mitt i ugnen 15–20 min. Låt brödet svalna på galler innan det serveras med rörorna.

Recept av Camilla Bröms

Recept från