Focaccia med kronärtskockor och oliver

Focaccia med kronärtskockor och oliver passar bra till grillad lax. Börja med att grädda brödet som ska serveras till det grillade så hinner det svalna.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 6 g jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk olja - från kronärtskockorna + 1 msk
  • 0,75 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)

Topping

  • 4 kronärtskockshjärtan - marinerade, inlagda
  • 12 oliver - svarta, med kärnor
  • 2 rosmarinkvistar
  • 1 msk olja - från kronärtskockorna
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt 1 msk olja, salt och mjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Smörj en aluminiumfolieform, ca 12 x 20 cm, med 1 msk olja. Tryck ut degen i formen. Skär kronärtskockshjärtana i fjärdedelar och tryck ner dem och oliverna i degen. Repa över rosmarinen. Låt jäsa ytterligare ca 20 min.

  3. Se till att grillen håller ca 225°. Ställ formen mitt i grillen med kol runt sidorna. Lägg på locket och grädda brödet ca 20 min.

  4. Ta upp formen med brödet och ringla över 1 msk olja. Strö på flingsalt. Låt svalna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!