4.54.54.54.54.5

Focaccia med kronärtskockor och oliver passar bra till grillad lax. Börja med att grädda brödet som ska serveras till det grillade så hinner det svalna.

För 8 bitar:

Ingredienser

6 g jäst
1,5 dl vatten
1 + 1 msk olja, från kronärtskockorna
0,75 tsk salt
4 dl vetemjöl, (240 g)

Topping:

4 kronärtskockshjärtan, marinerade, inlagda
12 oliver, svarta, med kärnor
2 rosmarinkvistar
1 msk olja, från kronärtskockorna
1 tsk flingsalt

20 minuter + 1 timme och 20 minuter jäsning + 20 minuter på grillen

Focaccia med kronärtskockor och oliver – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt 1 msk olja, salt och mjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Smörj en aluminiumfolieform, ca 12 x 20 cm, med 1 msk olja. Tryck ut degen i formen. Skär kronärtskockshjärtana i fjärdedelar och tryck ner dem och oliverna i degen. Repa över rosmarinen. Låt jäsa ytterligare ca 20 min.
  3. Se till att grillen håller ca 225°. Ställ formen mitt i grillen med kol runt sidorna. Lägg på locket och grädda brödet ca 20 min.
  4. Ta upp formen med brödet och ringla över 1 msk olja. Strö på flingsalt. Låt svalna.
Fler recept med: Bakning, Grilla, Matbröd