Focaccia med kantareller

00000

Recept på focaccia med kantareller. Frasiga kanter och fluffigt inkråm. Höstens kantareller och västerbottensost passar perfekt som fyllning.

 

För 1 stort bröd:

Ingredienser

10 g jäst
5 dl vatten
12 dl vetemjöl special (700 g)
3 msk olivolja
2 tsk salt

Topping:

300 g kantareller
1 kruka timjan
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja + 2 msk + 2 msk
0,5 tsk salt
1,5 dl västerbottensost riven
0,5 tsk flingsalt

40 minuter + 12 1/2 h jäsning + 30 minuter i ugn

Focaccia med kantareller – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt mjöl, olja och salt och rör ihop till en kladdig, ganska lös deg. 
  2. Täck bunken med plast, låt jäsa ca 12 timmar i rumstemperatur.
  3. Topping: Rensa och grovhacka svampen. Repa och finhacka timjanen. Skala och skiva löken tunt. Skala och finhacka vitlöken. 
  4. Stek svampen i 2 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Tillsätt vitlöken, låt fräsa med ca 2 min. Krydda med salt. Låt svalna. Vänd i lök, ost och hälften av timjanen.
  5. Häll ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Pudra över mjöl och dra lite i den så att den bildar en rektangel, ca 40 x 50 cm. Strö över resterande timjan. Vik ena sidan in mot mitten och därefter den andra sidan över. 
  6. Ringla 2 msk olja på en plåt med bakplåtspapper. Flytta över degen med händerna. Dra lite i degen igen och tryck ner med fingrarna. Ringla över 2 msk olja. 
  7. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. 
  8. Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda brödet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut plåten och toppa med svampblandningen. Strö över flingsalt. Grädda brödet ytterligare 15–20 min. Ta ut och låt svalna.

Recept: Ulla Karlström och Petra Pettersson

Fler recept med: Bakning, Buffémat, Matbröd, Övrigt