4.44.44.44.44.4

Focaccia från Apulien med radicchio gör alltid succé på kalaset. Får du inte tag på radicchio kan den bytas ut mot örter, fint skuren rödlök eller körsbärstomater.

För 12 stora bitar:

Ingredienser

300 g potatis, av mjölig sort
3 dl vatten
25 g jäst
3 + 2 + 2 msk olivolja
1,5 tsk salt
8-10 dl vetemjöl, siktat (480-600 g)
1 rosésallad, gärna radicchio trevisano
0,5 tsk flingsalt 

30 minuter + 75 minuter jäsning + 25 minuter i ugn

Focaccia från Apulien med radicchio – gör så här:

  1. Skala och skär potatisarna i bitar. Koka dem i nästan mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av.
  2. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Häll i resten av vattnet, 3 msk olja och salt. Pressa i potatisen genom en potatispress. Rör om ordentligt. Häll i lite mjöl i taget, spara lite av mjölet till utbakningen, och arbeta in den i degen med en träsked eller med degkrokarna på en elvisp. Knåda degen tills den släpper från kanterna.  Låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
  3. Häll 2 msk olja i en långpanna, 20 x30 cm eller stor pajform och vicka runt så att oljan täcker botten. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lite lätt. Platta ut den och lägg den i formen. Tryck ut så att den fyller hela formen. Gör gropar i degen med fingertopparna. Lossa bladen på salladen och lägg ut över brödet. Tryck till lite med fingrarna så att salladen ”fäster” i degen.  Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  4. Ringla 2 msk olja över den färdigjästa focaccian och strö över flingsalt.
  5. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.  Låt focaccian svalna något innan den skärs i bitar.
Fler recept med: Bakning, Buffémat, Italienskt, Matbröd