4.34.34.34.34.3

Recept på flygande Jacob – som använder färdiggrillad kyckling och chilisås, men numer finns också varianter med kassler och fläskfilé som kryddas med curry.

För 8 - 10 personer

Ingredienser

4 kycklingar, färdiggrillade
1 tsk salladskrydda, italiensk
4-5 bananer
4 dl vispgrädde
2 dl chilisås, av ketchuptyp
2 bacon, (à 140 g)
1 dl jordnötter

Tillbehör

, grönsallad och kokt ris

Flygande Jakob med grillad kyckling – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Bena ur kycklingarna. Lägg bitarna i en ugnssäker form. Strö över salladskryddan.
  3. Skala bananerna. Dela dem först på tvären och sedan på längden, så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingen.
  4. Vispa grädden och blanda den med chilisåsen.
  5. Bred blandningen över kyckling- och bananbitar. Gratinera i ugnen ca 20 min.
  6. Skär under tiden baconet i småbitar och knaperstek dem.
  7. Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. Servera med grönsallad och kokt ris.

 

4 recept på flygande Jakob – med en tvist!

Med åren har nya, kreativa tappningar av flygande Jacob blivit till. Här väljer vi att lyfta fram fyra av våra favoriter, med curry och kassler – och en vegetarisk variant.

1. Flygande Jakob med curry

Addera lite curry för en annorlunda variant av den klassiska retrorätten.

2. Flygande Jakob med kassler

Den grillade kycklingen kan utan problem bytas ut mot kassler eller fläskfilé – eller vilket annat protein som helst egentligen.

3. Vegetarisk flygande Jakob

En vegetarisk Flygande Jakob får du lättast till om du byter ut kycklingen mot quorn.

4. Flygande Jacob utan banan

Det här är nog den enklaste av justeringar – du slopar helt enkelt bananen.

Historien bakom flygande Jakob

De flesta svenskar har ett förhållande till flygande Jakob, sedan Allt om Mat publicerade receptet för första gången 1976. Och med åren har mycket hänt i den kulinariska världen, men flygande Jakob verkar vara här för att stanna.

Här kan du läsa den första publikationen.

flygande-jacob originalrecept

Fråga mannen på gatan vad en Flygande Jakob ska innehålla och de flesta räknar upp kyckling, bananer och jordnötter. Trots de ”exotiska” inslagen serveras rätten ofta på lunchrestauranger som annars står för svensk husmanskost. Och nu finns Flygande Jakob både som färdigrätt på påse i frysdisken och i barnmatsburk.

Namnet kommer av att upphovsmannen Jacobsson jobbade med godsspedition per flyg, alltså Flygande Jakob!

Rätten kom till i en tid då det var populärt med kvartersfester; man samlades i radhusområdet och åt tillsammans. När Allt om Mat gjorde reportaget jobbade Anders Tunberg på tidningen. Han bodde granne med just den Jacobsson som hittade på rätten, och det var Anders som kom på det fyndiga namnet. Sedan spreds receptet och blev en av 70-talets trendrätter.

I originalreceptet ingår grillad kyckling, italiensk salladskrydda, bananer, vispgrädde, chilisås, bacon och jordnötter. Men en googlesökning listar även de luxe-varianter med salami och kronärtskockor, några med fläskfilé eller köttfärs samt en vegansk – Svävande Jakob.

Nyligen kom tysk tv till Allt om Mat för att göra ett inslag om Flygande Jakob under rubriken ”Märkliga maträtter”. Tv-teamet tömde dock faten när de filmat klart, och alla var överens om att det var en lyckad maträtt.

Astrid Abrahamsson var redaktör på Allt om Mat när receptet först publicerades. Hon tror att populariteten beror på att det är allt gott samlat i en rätt.

– Det var populära ingredienser på den tiden, och en så enkel rätt med färdiggrillad kyckling. Flygande tillhör samma kategori som smörgåstårta, Kreolskans gryta och min egen rätt, Bombay Bromma-gryta, allt gott på en gång!

Text: Malin Turunen

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette