4.64.64.64.64.6

Flatbreads med blandad svamp, krämiga ostar och karamelliserad lök är lätt att älska. Supergott till förrätt eller på en buffé.

För 4 små pizor:

Ingredienser

1 rulle pizzadeg, kyld (250 g)
500 g svamp, blandad, t ex karljohan, kantareller, trattkantareller
25 g smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl crème fraiche
150 g blåmögelost, t ex blue castello
250 g mozzarellaost

Karamelliserad rödlök:

2 rödlökar
1 msk smör
2 msk rårörsocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk timjan, hackad

Örtolja:

0,75 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan, hackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Topping:

0,5 citron
4 timjankvistar

Tillbehör:

sallad

30 minuter + 12 minuter i ugn

Flatbreads med svamp, ost och lök – gör så här:

  1. Karamelliserad rödlök: Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Stek löken mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Häll i vinägern och krydda med timjan. Låt sjuda ca 3 min. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 250°. Ansa svampen och fräs den, utan smör, i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt smöret och stek 2–3 min, tills svampen fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
  3. Rulla ut degen och skär den i fyra bitar. Runda till kanterna något och tryck ut degen så att den blir lite mer avlång. Bred på crème fraichen. Fördela svamp, karamelliserad lök och blåmögelost på pizzorna. Skiva mozzarellan och lägg den överst.
  4. Grädda mitt i ugnen 12–15 min, tills pizzorna är gyllene.
  5. Örtolja: Skala och finhacka vitlöken. Blanda alla ingredienser.
  6. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Ta ut pizzorna och toppa med citronskal och timjan. Servera med örtolja och sallad.