30 min + 1,5 timme jäsning + 30 min i ugn
Flätat bröd – gör så här:
- Grunddeg: Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en hushållsmaskin. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olja, salt och därefter mjölet i omgångar. Arbeta degen i maskin tills den är smidig, ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Pesto: Repa basilikan. Skala och skiva vitlöken. Lägg basilika och vitlök i en mixerskål och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät röra.
- Häll ut degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, ca 45 x 55 cm. Bred på pesto men inte ända ut i kanterna. Strö över basilikablad och pinjenötter. Rulla ihop hårt från långsidan, som en rulltårta. Nyp ihop i skarven så att den fäster ihop. Skär rullen i två bitar.
Foto: Anna Kern
- Skär rullarna mitt itu på längden.
Foto: Anna Kern
- Tryck till degen längst upp så att den sitter ihop och fläta längderna. Tryck in ändarna under brödet. För över flätorna till två mjölade brödformar, à ca 1,5 liter.
Foto: Anna Kern
- Låt bröden jäsa under bakduk 30–40 min. Sätt ugnen på 225°.
Foto: Anna Kern
- Grädda bröden mitt i ugnen ca 30 min, tills innertemperaturen är 96–98°. Låt vila i formarna ca 5 min.
- Ta bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Foto: Anna Kern
Kökstipset! Det goda brödet passar perfekt till exempelvis antipasto eller soppa och går bra att frysa. Har du ont om tid kan du köpa färdig pesto.