Flätat bröd med basilikapesto

Mjukt, fluffigt – och fyllt med härlig basilikapesto. Det flätade brödet är vackert på buffébordet eller till festmenyn.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt
  • 7 dl siktat dinkelmjöl - (385 g)
  • 4,5 dl vetemjöl special - (270 g)
  • 2 dl basilikapesto - se recept
  • 10 basilikablad
  • 2 msk pinjenötter

Basilikapesto, ca 3 dl

  • 2 krukor basilika
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 2 dl pinjenötter - eller mandelspån
  • 1,5 dl parmesan - grovriven (60 g)
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Grunddeg: Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en hushållsmaskin. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olja, salt och därefter mjölet i omgångar. Arbeta degen i maskin tills den är smidig, ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Pesto: Repa basilikan. Skala och skiva vitlöken. Lägg basilika och vitlök i en mixerskål och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät röra.

  3. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, ca 45 x 55 cm. Bred på pesto men inte ända ut i kanterna. Strö över basilikablad och pinjenötter. Rulla ihop hårt från långsidan, som en rulltårta. Nyp ihop i skarven så att den fäster ihop. Skär rullen i två bitar.

    Foto: Anna Kern

  4. Skär rullarna mitt itu på längden.

    Foto: Anna Kern

  5. Tryck till degen längst upp så att den sitter ihop och fläta längderna. Tryck in ändarna under brödet. För över flätorna till två mjölade brödformar, à ca 1,5 liter.

    Foto: Anna Kern

  6. Låt bröden jäsa under bakduk 30–40 min. Sätt ugnen på 225°.

    Foto: Anna Kern

  7. Grädda bröden mitt i ugnen ca 30 min, tills innertemperaturen är 96–98°. Låt vila i formarna ca 5 min.

  8. Ta bröden ur formarna och låt svalna på galler.

    Foto: Anna Kern

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!