Flätat bröd med basilikapesto

4.24.24.24.24.2

Mjukt, fluffigt – och fyllt med härlig basilikapesto. Det flätade brödet är vackert på buffébordet eller till festmenyn.

För 2 bröd

Ingredienser

4 dl vatten
25 g jäst
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
7 dl siktat dinkelmjöl, (385 g)
4,5 dl vetemjöl special, (270 g)
2 dl basilikapesto, se recept
10 basilikablad
2 msk pinjenötter

Basilikapesto, ca 3 dl

2 krukor basilika
1 vitlöksklyfta, liten
2 dl pinjenötter eller mandelspån
1,5 dl grovriven parmesanost, (60 g)
1,5 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

30 min + 1,5 timme jäsning + 30 min i ugn

Flätat bröd – gör så här:

  1. Grunddeg: Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en hushållsmaskin. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olja, salt och därefter mjölet i omgångar. Arbeta degen i maskin tills den är smidig, ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
  2. Pesto: Repa basilikan. Skala och skiva vitlöken. Lägg basilika och vitlök i en mixerskål och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät röra.
  3. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut degen till en rektangel, ca 45 x 55 cm. Bred på pesto men inte ända ut i kanterna. Strö över basilikablad och pinjenötter. Rulla ihop hårt från långsidan, som en rulltårta. Nyp ihop i skarven så att den fäster ihop. Skär rullen i två bitar.
    Flätat bröd med basilikapesto

    Foto: Anna Kern

  4. Skär rullarna mitt itu på längden.
    Flätat bröd med basilikapesto

    Foto: Anna Kern

  5. Tryck till degen längst upp så att den sitter ihop och fläta längderna. Tryck in ändarna under brödet. För över flätorna till två mjölade brödformar, à ca 1,5 liter.
    Flätat bröd med basilikapesto

    Foto: Anna Kern

  6. Låt bröden jäsa under bakduk 30–40 min. Sätt ugnen på 225°.
    Flätat bröd med basilikapesto

    Foto: Anna Kern

  7. Grädda bröden mitt i ugnen ca 30 min, tills innertemperaturen är 96–98°. Låt vila i formarna ca 5 min.
  8. Ta bröden ur formarna och låt svalna på galler.
    Flätat bröd med basilikapesto

    Foto: Anna Kern

Kökstipset! Det goda brödet passar perfekt till exempelvis antipasto eller soppa och går bra att frysa. Har du ont om tid kan du köpa färdig pesto.

Fler recept med: Bakning, Matbröd