Recept av Alexandra Vikström och Emmy Lundström
Flätat bröd med basilika och citron
Ingredienser
- 1,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 tsk strösocker
- 4 dl vetemjöl - (240 g)
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
Fyllning
- 1 citron
- 1 kruka basilika
- 2 msk olivolja
Gör så här
-
Värm mjölken till 37°. Blanda mjölk, jäst och socker tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och mjölet, lite i taget. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
-
Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Mortla basilika och olja.
-
Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Bred på basilikan och strö över citronskal. Rulla ihop från långsidan. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.
-
Skär rullen på längden, men låt ena änden sitta ihop. Tvinna ihop längderna. Pensla med olja.
-
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler.