Fläsklägg med rotmoscrème och syrad spetskål

Den långkokta fläskläggen serveras med moderniserat rotmos med god krämighet och syrligt frisk spetskål.

1. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.

2. Skala och skär löken i fjärdedelar. Tillsätt lök och kryddor i grytan. Låt sjuda under lock ca 2 timmar till köttet känns riktigt mört.

3. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på buljong. Koka rotfrukterna under lock tills de är mjuka, ca 25 min. Sila av vätskan och mixa slätt med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

4. Strimla spetskålen fint. Lägg den i kokande vatten och koka ca 1 minut. Låt rinna av och kyl snabbt i isvatten. Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av men spara 1 msk av baconfettet. Värm kålen i baconfettet och tillsätt citron, honung, dill och persilja. Smaka av med salt och tillsätt baconkrispet strax före servering.

Recept från