00000

Köp helst ekologisk citron när du, som här, ska använda skalet. Mot slutet av grillningen kan man grilla grönsaker direkt ovanför glöden.

För 8-10 person(er)

Ingredienser

2 1/2 kilo fläskkarré

Barbecuerub

1 citron
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk paprikapulver
1 tsk nymald svartpeppar
2 tsk mald ingefära
1 tsk chiliflakes
1 tsk timjan
1 msk muskovadosocker
2 msk flingsalt

15 min + grill ca 2 timmar

1. Barbecuerub: Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda med övriga kryddor, socker, salt och citronskal till en rub.
2. Gnid in köttet med rub. Köttet ska täckas väl av kryddor.
3. Kontrollera temperaturen i grillen, den ska ligga på ca 150°. Lägg köttet på gallret, stäng locket och öppna ventilerna både i locket och i botten på grillen. Är det för varmt kan man minska luftinflödet i locket, men det ska inte strypas helt. Vänd köttet efter ca 30 min. Fortsätt grilla tills det har nått en innertemperatur av 70°, det tar 1 1/2–2 timmar. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs upp.
4. Samma barbecuerub är lika god till lax. En bit laxfilé på ca 1 1/2 kilo kryddas med 2 msk ­barbecuerub och grillas indirekt till 58° innertemperatur. Det tar 20–30 min, beroende på fiskens tjocklek.

Fler recept med: Övrigt