00000

Fläskkarré med arepas och tostones är en rätt från Sydamerika. Arepas är ett majsbröd som är vanlig ”streetfood” i Colombia, ­Venezuela och Centralamerika.

För 6 personer:

Ingredienser

1,5 kilo fläskkarré
1 msk chipotlechili, torkad
0,5 ananas
2 vitlöksklyftor
1,5 dl apelsin, pressad
0,5 dl rårörsocker
1 msk spiskummin, mald
1,5 tsk fänkålsfrön
1 msk salt
2 gula lökar

Arepas:

6 dl vatten
4 dl majsmjöl, (P.A.N)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja

Tostones:

3 matbananer
1 liter rapsolja
1 tsk flingsalt

Tillbehör:

100 g fetaost
2 avokador
2 tomater
1 kruka koriander
salsa, het
majonnäs

50 minuter + 6 timmar och 20 minuter i ugnen

Fläskkarré med arepas och tostones – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Lägg chilin i lite vatten så att den mjuknar. Mixa den avrunna chilin med ­mixerstav. Skala och skär bort den grova stocken på ananasen. ­Finhacka fruktköttet. Skala och krossa vitlöken.
  2. Gnid in fläskkarrén med chili, ananas, vitlök, apelsinsaft, socker, spiskummin och fänkålsfrön. Salta. Lägg köttet i en ugnssäker form. Skala och skär löken i klyftor. Lägg klyftorna runt om köttet.
  3. Tillaga mitt i ugnen ca 6 timmar, tills köttet är riktigt mört.
    4. Häll bort hälften av vätskan från köttet. Höj ugnsvärmen till 225° och tillaga köttet ytterligare ca 20 min, tills det fått krispig yta.
  4. Arepas: Blanda vatten, majsmjöl, bakpulver och salt till en deg. Dela den lösa degen i sex bitar i bunken. Ta upp en bit i taget och tryck ut i stekpannan. Stek i olja ca 5 min på varje sida. Låt svalna.
  5. Tostones: Skala och skär bananerna i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp oljan till 180° och fritera ­bananskivorna gyllenbruna, ca 2 min. Ta upp med hålslev och strö över flingsalt.
  6. Riv fetaosten. Skala och grovmosa avokadorna. Skiva tomaterna.
  7. Dra isär köttet med två gafflar. Dela bröden och fyll med kött, ­fetaost, avokado, tomat och ­koriander. Servera med tostones, salsa och majonnäs.