44444

Recept på fläskfiléspett med två goda såser det grillade köttet. Båda kan förberedas dagen innan.

För 4 person(er)

Ingredienser

650 g fläskfilé
1 msk olivolja
1 tsk kryddpeppar, krossad
1 tsk svartpeppar, grovkrossad
1 tsk salt

Ugnstekt färskpotatis:

600 g färskpotatis
1 msk olivolja
2 vitlökar, hela
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Tomatmajonnäs:

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 krm salt
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk strösocker

Basilikasås:

1 dl gräddfil, eller grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 msk basilika, finhackad
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

blandad sallad och körsbärstomater

40 minuter

Fläskfiléspett med två såser – gör så här:

  1. Ugnsstekt potatis: Sätt ugnen på 225°. Skölj och halvera potatisen. Lägg den med snittytan ner i en oljad långpanna. Halvera vitlöken och lägg den med snittytan upp i långpannan. Strö på salt och peppar. Tillaga potatis och vitlök mjuk mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Tomatmajonnäs: Vispa ihop äggula och vinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning och fortsätt vispa till en slät sås. Rör ner tomatpuré, sambal oelek, socker och salt.
  3. Basilikasås: Blanda gräddfil, pressad vitlök, basilika, salt och peppar.
  4. Putsa och skär fläskfilén i ca 2 cm stora bitar och trä upp på spett. Blanda olja, salt och peppar. Pensla köttet med oljan. Grilla spetten runt om 5-6 min.
  5. Servera köttet nygrillat med sås, potatis och sallad.