Fläskfiléspett med två såser

Recept på fläskfiléspett med två goda såser det grillade köttet. Båda kan förberedas dagen innan.
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • fläskfilé
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk kryddpeppar - krossad
  • 1 tsk svartpeppar - grovkrossad
  • 1 tsk salt

Ugnstekt färskpotatis

  • 600 g färskpotatis
  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlökar - hela
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tomatmajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk strösocker

Basilikasås

  • 1 dl gräddfil - eller grekisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk basilika - finhackad
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • sallad - blandad och körsbärstomater

Gör så här

  1. Ugnsstekt potatis: Sätt ugnen på 225°. Skölj och halvera potatisen. Lägg den med snittytan ner i en oljad långpanna. Halvera vitlöken och lägg den med snittytan upp i långpannan. Strö på salt och peppar. Tillaga potatis och vitlök mjuk mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Tomatmajonnäs: Vispa ihop äggula och vinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning och fortsätt vispa till en slät sås. Rör ner tomatpuré, sambal oelek, socker och salt.

  3. Basilikasås: Blanda gräddfil, pressad vitlök, basilika, salt och peppar.

  4. Putsa och skär fläskfilén i ca 2 cm stora bitar och trä upp på spett. Blanda olja, salt och peppar. Pensla köttet med oljan. Grilla spetten runt om 5-6 min.

  5. Servera köttet nygrillat med sås, potatis och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!