4.24.24.24.24.2

En favorit som har hållt i sig sedan Janet Månsson blev bjuden på fläskfilé Sinkadus första gången för runt femton år sedan. Fläskfilégryta serveras godast rykande varm. Perfekt helgmat!

För 4 person(er)

Ingredienser

Fläskfilegryta

600 g fläskfilé
1 msk smör
1,5 salt, (1 tsk + 0,5 tsk)
2 krm svartpeppar, nymald
150 g champinjoner
5 tomater
150 g skinka, rökt
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk Maizena majsstärkelse
2 msk senap, grovkornig
1 vitlöksklyfta
1,5 dl ost, riven

Tillbehör:

ris
blandad sallad

Fläskfilé Sinkadus – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Putsa fläskfilén och skär i ca 2 cm breda bitar. Bryn dem i smöret ca 2 min per sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
  2. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem hastigt efter köttet i stekpannan.
  3. Skiva tomaterna och täck en ugnssäker forms kanter och botten med dem. Lägg kött och svamp i formen.
  4. Tärna skinkan. Lägg skinkan i stekpannan och häll på grädden blandad med majsstärkelse. Smaksätt med 1/2 tsk salt, senap och pressad vitlök. Häll såsen över fläskfilén och strö över osten.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Servera gratängen med ris och sallad.
Tack för receptet Janet Månsson från VaraVarifrån fick du inspiration till ditt recept? 
– Det var via min kompis Edla som bjöd mig på denna mycket goda maträtt för säkert 10–15 år sedan.