Fläskfilé med varm nudelsallad och sesammajonnäs

Fläskfilé med varm nudelsallad och sesammajonnäs innehåller många asiatiska ingredienser. Long beans kan ersättas med haricots verts. Kon Kav mushroom är en liten svamp som kan bytas ut mot till exempel strimlad shiitake. Sambal badjak kan ersättas med sambal oelek smaksatt med lite rårörsocker. Blir det sesammajonnäs över är den god att servera till kyckling eller lax.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Sesammajonnäs

  • 1 msk sesamfrön - vardera av svarta och vita
  • 1 ägg
  • 1 msk sesamolja - ljus
  • 1 msk soja - ljus, t ex japansk
  • 2 dl rapsolja

Nudlar

  • 1 pkt risnudlar - (180 g)
  • 2 msk rapsolja - + 2 + 1 msk
  • 2 msk lime - pressad
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 msk rårössocker
  • 2 tsk sambal badjak
  • 0,5 tsk salt - + 2 krm
  • 2 morötter
  • 100 g svamp - t ex Kon Kav mushrooms
  • 100 g long beans
  • 1 knippa salladslök

Garnering

  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Sesammajonnäs: Rosta de båda sesamfrösorterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Ta upp på ett fat. Lägg hälften av sesamfröna i en mixerkanna och tillsätt ägg, sesamolja, soja och rapsolja. Sätt en mixerstav i botten på kannan, dra den långsamt uppåt tills det bildats en krämig majonnäs. Låt majonnäsen stå i kylen tills servering.

  2. Nudlar: Blanda 2 msk soja, limesaft, ingefära, socker, sambal badjak och salt. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola av dem med kallt vatten, låt rinna av. Klipp nudlarna i mindre bitar så blir de lättare att äta. Blanda nudlarna med dressingen.

  3. Skala och strimla morötterna. Skölj och rensa svampen. Ansa och skär bönor och salladslök i ca 4 cm långa bitar.

  4. Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Stek skivorna i en stor stekpanna i olja ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet på ett fat.

  5. Stek grönsakerna i 2 msk olja i stekpannan under omrörning ca 5 min. Krydda med 1/2 tsk salt. Vänd i nudlarna och låt dem bli varma.

  6. Stek svampen knaprig i 1 msk olja. Krydda med 2 krm salt.

  7. Grovhacka örterna, spara lite av myntan till garnering av glassen. Vänd ner örterna i nudlarna. Lägg upp nudlarna på ett fat och toppa med fläskfilé, svamp och de sparade sesamfröna. Servera med sesammajonnäs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!