Fläskfilé med ugnsbakad fänkål

Recept på fläskfilé med ugnsbakad fänkål. Sockersyrad rödlök passar ­perfekt till rätten.

Ingredienser

  • 2 fläskfiléer - (à 500 g)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 6 rosmarinkvistar
  • 2 tsk salt - + 1 tsk
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 fänkålsstånd

Lök

  • 1 rödlök
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa fläskfiléerna. Skala och krossa vitlöken. Bryn köttet i olja med vitlök och rosmarin i en stekpanna tills det fått fin färg. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form.

  2. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg dem runt köttet. Ringla över oljan med vitlök och rosmarin som köttet stekts i. Tillaga kött och fänkål mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 68°, ca 40 min. Ta ut och låt svalna innan det ställs i kylen och får kallna.

  3. Skala och finstrimla löken. Blanda med citronsaft, socker och salt, låt stå ca 15 min.

  4. Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett fat. Lägg fänkål på och runt köttet. Toppa med löken och garnera med timjankvistar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!