Fläskfilé med ugnsbakad fänkål

00000

Recept på fläskfilé med ugnsbakad fänkål. Sockersyrad rödlök passar ­perfekt till rätten.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

2 fläskfiléer (à 500 g)
6 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
6 rosmarinkvistar
2 tsk salt + 1 tsk
0,5 tsk svartpeppar nymald
2 fänkålsstånd

Lök:

1 rödlök
2 msk citron pressad
1 msk strösocker
1 krm salt

Garnering:

timjan

30 minuter + 40 minuter i ugn

Fläskfilé med ugnsbakad fänkål – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa fläskfiléerna. Skala och krossa vitlöken. Bryn köttet i olja med vitlök och rosmarin i en stekpanna tills det fått fin färg. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form.
  2. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg dem runt köttet. Ringla över oljan med vitlök och rosmarin som köttet stekts i. Tillaga kött och fänkål mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 68°, ca 40 min. Ta ut och låt svalna innan det ställs i kylen och får kallna.
  3. Skala och finstrimla löken. Blanda med citronsaft, socker och salt, låt stå ca 15 min.
  4. Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett fat. Lägg fänkål på och runt köttet. Toppa med löken och garnera med timjankvistar.

 

Fler recept med: Buffémat, Fest, Fläskkött, Övrigt