Fläskfilé med tamarind och cashewnötter

En snabblagad wok med fläskfilé där tamarindpastan ger smaken.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 2 citrongräs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl thaisoja - + 1/2 dl
  • 250 g pak choi
  • 125 g minimajs - färsk
  • 1 knippa salladslök
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja - + 2 msk
  • 3 msk tamarinde pasta
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 kruka thaibasilika

Tillbehör

  • jasminris

Gör så här

  1. Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm breda skivor. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräsen. Banka på roten med knivskaftet och finstrimla rötterna. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Blanda fläskfilén med 1 dl soja, citrongräs och vitlök. Låt stå i kylen ca 20 min.

  3. Ansa och skär pak soi i ca 2 cm breda strimlor. Skär minimajsen i fjärdedelar på längden. Ansa och skär salladslöken i ca 4 cm långa bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i grova bitar.

  4. Låt fläskfilén rinna av men spara marinaden. Stek fläskfilén i het panna i 2 msk olja ca 4 min. Ta upp på ett fat så länge.

  5. Stek löken i 2 msk olja ca 3 min. Tillsät pak soi, minimajs, paprika och salladslök och stek under omrörning ca 3 min. Blanda i köttet.

  6. Blanda marinaden med 1/2 dl soja, tamarind, socker och chilipeppar. Häll blandningen i pannan och låt puttra ca 1minut. Blanda i cashewnötterna.

  7. Repa bladen från thaibasilikan och strö dem över kött och grönsaker. Servera genast med ris.

Tips!

Hittar du inte thaisoja kan den ersättas av annan ljus soja.

Använd färsk minimajs, den är så mycket godare än konserverad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!