40 minuter
Fläskfilé med tamarind och cashewnötter – gör så här:
- Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm breda skivor. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräsen. Banka på roten med knivskaftet och finstrimla rötterna. Skala och finhacka vitlöken.
- Blanda fläskfilén med 1 dl soja, citrongräs och vitlök. Låt stå i kylen ca 20 min.
- Ansa och skär pak soi i ca 2 cm breda strimlor. Skär minimajsen i fjärdedelar på längden. Ansa och skär salladslöken i ca 4 cm långa bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i grova bitar.
- Låt fläskfilén rinna av men spara marinaden. Stek fläskfilén i het panna i 2 msk olja ca 4 min. Ta upp på ett fat så länge.
- Stek löken i 2 msk olja ca 3 min. Tillsät pak soi, minimajs, paprika och salladslök och stek under omrörning ca 3 min. Blanda i köttet.
- Blanda marinaden med 1/2 dl soja, tamarind, socker och chilipeppar. Häll blandningen i pannan och låt puttra ca 1minut. Blanda i cashewnötterna.
- Repa bladen från thaibasilikan och strö dem över kött och grönsaker. Servera genast med ris.
Fakta: Tamarind
Tamarind är en frukt med god, syrlig smak som används mycket i asiatisk mat. Den smaksätter även färdiga såser såsom worcestersås och HP-sås.
Tips!
Hittar du inte thaisoja kan den ersättas av annan ljus soja.
Använd färsk minimajs, den är så mycket godare än konserverad.