4.44.44.44.44.4

En snabblagad wok med fläskfilé där tamarindpastan ger smaken.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g fläskfilé
2 citrongräs
1 vitlöksklyfta
1 dl thaisoja, + 1/2 dl
250 g pak soi
125 g minimajs, färsk
1 knippa salladslök
1 röd paprika
1 gul lök
2 msk rapsolja, + 2 msk 
3 msk tamarindpasta
2 msk strösocker
2 tsk chiliflakes
1 dl cashewnötter
1 kruka thaibasilika

Tillbehör:

jasminris

40 minuter

Fläskfilé med tamarind och cashewnötter – gör så här:

  1. Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm breda skivor. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräsen. Banka på roten med knivskaftet och finstrimla rötterna. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Blanda fläskfilén med 1 dl soja, citrongräs och vitlök. Låt stå i kylen ca 20 min.
  3. Ansa och skär pak soi i ca 2 cm breda strimlor. Skär minimajsen i fjärdedelar på längden. Ansa och skär salladslöken i ca 4 cm långa bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i grova bitar.
  4. Låt fläskfilén rinna av men spara marinaden. Stek fläskfilén i het panna i 2 msk olja ca 4 min. Ta upp på ett fat så länge.
  5. Stek löken i 2 msk olja ca 3 min. Tillsät pak soi, minimajs, paprika och salladslök och stek under omrörning ca 3 min. Blanda i köttet.
  6. Blanda marinaden med 1/2 dl soja, tamarind, socker och chilipeppar. Häll blandningen i pannan och låt puttra ca 1minut. Blanda i cashewnötterna.
  7. Repa bladen från thaibasilikan och strö dem över kött och grönsaker. Servera genast med ris.

Fakta: Tamarind

Tamarind är en frukt med god, syrlig smak som används mycket i asiatisk mat. Den smaksätter även färdiga såser såsom worcestersås och HP-sås.

Tips!

Hittar du inte thaisoja kan den ersättas av annan ljus soja.

Använd färsk minimajs, den är så mycket godare än konserverad.