55555

Recept på fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör. För en fin rund filé kan köttet rullas in i ugns- och grillfolie efter bryning.

För 4 personer

Ingredienser

600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 vitlök, färsk
1 msk olivolja

Spetskål:

400 g spetskål
0,5 citron
2 tsk olivolja
2 tsk timjan, plockad
0,5 tsk salt

Hasselnötssmör:

100 g smör
2 dl hasselnötter, rostade
600 g färskpotatis, eller delikatesspotatis, kokt

20 minuter + 30 minuter i ugn

Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Putsa fläskfilén och gnid in köttet med salt och peppar. Dela vitlöken i klyftor, behåll skalet på.
  2. Bryn köttet i olja med vitlöken. Stick in en köttermometer och stek mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min. Låt vila 5 min före servering.
  3. Skär bort roten på kålen. Skiva kålen tunt och koka mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Ta upp och kyl kålen i isvatten.
  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Värm kålen i olja och tillsätt timjan och citronskal. Krydda med salt.
  5. Bryn smöret i en stekpanna tills det fått fin färg och börjar dofta nötter. Blanda i nötter och potatis precis före servering.
  6. Skär köttet i skivor och servera med vitlöksklyftor, kål och nötpotatis.