Fläskfilé med salsa verde

00000

Fläskytterfilé med mangold- och spenatstomp och salsa verde. Salsa verde är svår att göra  i mindre sats, därför blir hälften över. Spara såsen i en burk med  lock i kylen och använd som dressing till sallad eller ringla den över nykokt pasta.

För 4 personer

Ingredienser

700 g fläskytterfilé
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Stomp

800 g potatis
250 g mangold
150 g spenat
1msk+1 msk smör
1/2tsk+1/2 tsk salt
1krm+1/2 krm nymald svartpeppar

Salsa Verde

100 g spenat
5 kvistar persilja
3 kvistar dill
2 kvistar salvia
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1 gurka

Garnering

finstrimlad röd mangold

1 timme + 30 min i ugn

Fläskfilé med salsa verde

 

1. Sätt ugnen på 150°. Skär köttet mitt itu på längden till två smala bitar. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca  30 min.
2. Stomp: Skrubba potatisen noga i ljummet vatten eller skala den. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
3. Ansa och strimla mangolden. Ansa spenaten. Fräs mangolden i 1 msk smör i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt spenaten och fräs ca 30 sekunder. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt potatisen rinna av, spara kokspadet. Stompa den med en potatisstöt till ett grovt mos. Blanda i mangold- och spenatfräset. Tillsätt 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Späd eventuellt med lite av kokspadet om stompet blir för fast.
4. Salsa verde: Grovhacka spenat och örter. Hetta upp oljan till 70° i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt örterna. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar och låt kallna. Skala, kärna ur och skär gurkan i kuber. Blanda gurkan med hälften av salsa verden.
5. Skär köttet i skivor. Lägg stomp och kött på tallrikar och fördela gurka och salsa verde runt om. Garnera med strimlad mangold.