Fläskfilé med chilipesto – gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Börja med chilipeston. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de doftar. Mixa skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja, och tomatpuré i en mixer eller med mixerstav, till en puré. Krydda med salt.
- Krydda och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite av chilipeston. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min till 65° innertemperaturen. Låt köttet vila ca 10 min så stiger temperaturen till 70°.
- Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, crème fraiche och soja och koka upp. Krydda med salt och peppar.
- Skiva köttet och servera resten av peston vid bordet.
Sesampotatis
Sesamfrö köps billigast på hälsokosthyllan där det finns stora förpackningar.
- Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i 3-4
mm tjocka skivor. Lägg dem plant som taktegel på ett ugnssäkert plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och strö över sesamfrö och salt. - Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen är mjuk. Höj värmen till 250° de sista 5 min så att potatisen får fin färg.
Valentinsallad
- Rosta pinjenötterna tills de fått fin färg i en torr stekpanna. Halvera tomaterna. Skär gurkan i bitar.
- Blanda samman tomater, gurka och rucola. Blanda limesaft, olja och salt.
- Häll dressingen på salladen och strö över pinjenötterna strax före servering.
Kan göras i förväg:
Rosta pinjenötterna till chilipeston samtidigt med de till valentinsalladen och mixa chilipeston. Vill du bryna fläskfilén i förväg för att sedan steka den färdig i ugnen inför serveringen går det bra. Då är ju samtidigt potatisen på gång i ugnen.