Fläskfilé med chilipesto, sesampotatis och valentinsallad

Recept på fläskfilé med chilipesto. Smaka av styrkan på peston, styrkan beror på chilin. Eventuellt måste extra cayennepulver tillsättas.

Fläskfilé med chilipesto – gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225°. Börja med chilipeston. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna tills de doftar. Kör skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja, och tomatpuré i en mixer eller med mixerstav, till en puré. Smaka av med salt.
 2. Krydda och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite av chilipeston. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Stek mitt i ugnen ca 20 min. De är klara när innertemperaturen är 65°, Låt köttet vila 10 min och temperaturen eftersteker till 70°.
 3. Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, creme fraiche och soja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
 4. Skiva köttet och servera resten av peston vid bordet.

Sesampotatis

Sesamfrö köps billigast på hälsokosthyllan där det finns stora förpackningar.

 1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i 3-4
  mm tjocka skivor. Lägg dem plant som taktegel på ett ugnssäkert plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och strö över sesamfrö och salt.
 2. Stek mitt i ugnen ca 30 min tills potatisarna är mjuka. Höj värmen till 250° de sista 5 min så att potatisen får fin färg.

Valentinsallad

 1. Rosta pinjenötterna till fin färg i en torr stekpanna. Skölj grönsakerna och halvera tomaterna, skär gurkan i bitar.
 2. Blanda samman tomater, gurka och sallad. Blanda limesaft och olja.
 3. Häll marinaden på salladen och strö över pinjenötterna strax före servering.

 

Kan göras i förväg:

Rosta pinjenötterna till chilipeston samtidigt med de till valentinsalladen och mixa chilipeston. Vill du bryna fläskfilén i förväg för att sedan steka den färdig i ugnen inför serveringen går det bra.  Då är ju samtidigt potatisen på gång i ugnen.

Recept från