3.63.63.63.63.6

Recept på fläskfilé med chilipesto. Smaka av styrkan på peston, styrkan beror på chilin. Eventuellt måste extra cayennepulver tillsättas.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g fläskfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmald
2 msk smör

Chilipesto:

3 msk pinjekärnor
2 vitlöksklyftor
1 msk röd chili, t ex spansk peppar, hackad
0,5 dl solrosolja
3 msk tomatpuré
0,5 tsk salt

Sås:

1 dl sky
2 msk kalvfond, konc
2 dl lätt crème fraiche
2 tsk soja, kinesisk
1 krm svartpeppar, nymald

Sesampotatis:

1 kilo potatis
2 msk solrosolja
2 msk sesamfrön
1 tsk salt

Valentinsallad:

3 msk pinjenötter, rostade
100 g rucola
250 g körsbärstomater
1 bit gurka, ca 10 cm

Dressing:

1 msk lime, pressad
2 msk olivolja
0,5 tsk salt

Fläskfilé med chilipesto – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Börja med chilipeston. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de doftar. Mixa skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja, och tomatpuré i en mixer eller med mixerstav, till en puré. Krydda med salt.
  2. Krydda och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite av chilipeston. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min till 65° innertemperaturen. Låt köttet vila ca 10 min så stiger temperaturen till  70°.
  3. Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, crème fraiche och soja och koka upp. Krydda med salt och peppar.
  4. Skiva köttet och servera resten av peston vid bordet.

Sesampotatis

Sesamfrö köps billigast på hälsokosthyllan där det finns stora förpackningar.

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i 3-4
    mm tjocka skivor. Lägg dem plant som taktegel på ett ugnssäkert plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och strö över sesamfrö och salt.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen är mjuk. Höj värmen till 250° de sista 5 min så att potatisen får fin färg.

Valentinsallad

  1. Rosta pinjenötterna tills de fått fin färg i en torr stekpanna. Halvera tomaterna. Skär gurkan i bitar.
  2. Blanda samman tomater, gurka och rucola. Blanda limesaft, olja och salt.
  3. Häll dressingen på salladen och strö över pinjenötterna strax före servering.

 

Kan göras i förväg:

Rosta pinjenötterna till chilipeston samtidigt med de till valentinsalladen och mixa chilipeston. Vill du bryna fläskfilén i förväg för att sedan steka den färdig i ugnen inför serveringen går det bra.  Då är ju samtidigt potatisen på gång i ugnen.