Fläskfilé med anklever, färska fikon och portvinssås

Välj gärna kravmärkt svensk fläskfilé, den är lite dyrare men väl värd sitt pris. Använd stektermometer till köttet och låt det vila 10 minuter innan det skärs upp - då blir köttet perfekt stekt och saftigt.
Allt om Mat
Fläskfilé med anklever, färska fikon och portvinssås
Fläskfilé med anklever, färska fikon och portvinssås Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 500 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 80 g ankleverterrine - i skivor
  • 6 potatisar
  • 1 msk olivolja
  • 4 fikon
  • 80 g babyspenat - färsk

Sås

  • 2 dl portvin
  • 1 dl rödvin
  • 1,5 msk konc kalvfond
  • 1 msk socker
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 krm peppar - mald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Portvinssås: Låt portvin, rödvin, kalvfond och socker koka ihop till hälften tillsammans med en kvist rosmarin. Ta upp rosmarinkvisten och red av såsen med maizena utrört i vatten. Smaka av med peppar och eventuellt salt.

  3. Putsa bort hinnor från filén och krydda med salt och peppar. Bryn den i smör runt om. Sätt i en stektermometer i den tjockaste delen och stek köttet färdigt mitt i ugnen till 68°.

  4. Gör under tiden potatisen. Skala och skiva potatisen på längden. Stek den mjuk i olja ca 4 min per sida i panna med släpplättbeläggning. Lägg dem på ett fat täck med folie.

  5. Ta ut köttet och låt det vila minst 10 min innan det skivas. Dela ankleverskivorna på längden. Fördela potatisen mitt på varma tallrikar och lägg anklever och kött ovanpå. Lägg fikon och spenat runt om. Värm såsen och servera den till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!